Kompanija “Voćar” ostvarila dugogodišnji san

Firma “Voćar” iz Brčkog više od 30 godina ispunjava želje kupaca svih generacija. Kvalitetu svojih proizvoda pažljivo su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje.

U toku 2021. godine, uz pomoć projekta EU4AGRI, “Voćar” je ostvario dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu.

“Imati vlastitu proizvodnju električne energije bio je cilj koji smo sebi davno postavili, ali za nas je realizacija ovako skupih projekata veliko finansijsko opterećenje. Iz ovog je razloga bila značajna podrška Evropske unije koja nam je dala vjetar u leđa da i dalje nastavimo dalekosežno planirati naš rad i razvoj,” objašnjava Esed Musić, vlasnik ove firme.

“Za bolji okus života!”, slogan je firme “Voćar” koja u svom asortimanu nudi više od 100 različitih proizvoda kupcima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i drugih.

Pedeset uposlenih zaduženi su za osiguranje kvalitete u proizvodnji grickalica, zdrave hrane, ali i proizvoda neophodnih svakom domaćinstvo kao što su začini, kakao i brašno. Posebno prepoznatljivi proizvodi ove firme su suha šljiva i šljiva u belgijskoj čokoladi.

U procesu proizvodnje, “Voćar” utroši velike količine električne energije. Kako bi smanjili vlastite troškove i tako povećali konkurentost na tržištu, ova je firma kroz projekat EU4AGRI izgradila solarnu elektranu najnovije generacije.

“Solarni paneli su postavljeni na krovne površine naših proizvodnih i skladišnih objekata koji su po lokaciji i obliku krovova bili idealni. Naša solarna elektrana zauzima 1000 metara kvadratnih i proizvodi 150 KW električne energije, što će imati veliki učinak na našu energetsku neovisnost,” dodaje Esed.

Projekat izgradnje solarne elektrane koštao je oko 163,000 KM, od čega su kroz projekat EU4AGRI osigurana sredstva u iznosu od oko 106,000 KM, a firma “Voćar” je obezbijedila oko 57,000 KM.

Europa.ba