Evropski instrument mirovne pomoći: Vijeće usvojilo mjere pomoći za podršku Balkanskoj medicinskoj radnoj grupi

Vijeće je usvojilo mjeru pomoći u okviru Evropski instrument mirovne pomoći (EPF) u vrijednosti od 6 miliona eura u korist Balkanske medicinske radne grupe (BMTF).

Mjera pomoći će podržati izgradnju kapaciteta BMTF nabavkom neophodne opreme i materijala za sanitetske jedinice Oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje učestvuju u BMTF. U tom kontekstu, cilj mjere je jačanje vojnomedicinskih kapaciteta regiona i napora za pružanje pomoći civilima, te na kraju doprinijeti regionalnoj saradnji i koheziji.

Kako bi se postigao cilj, mjerama pomoći će se financirati: sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice po standardima „uloga 2“, laboratorijsku opremu i potrepštine, te IT i komunikacionu opremu.

Pomoć je u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija u aprilu 2022.

Pozadina i sljedeći koraci

EPF je osnovan 2021. godine kako bi podržao partnere širom svijeta u oblastima vojske i odbrane, a s krajnjim ciljem sprječavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

BMTF je osnovan kao regionalna inicijativa koja okuplja šest zemalja učesnica, odnosno Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Sloveniju, s ciljem pružanja brzog i efikasnog odgovora na zemlje ili regione pogođene katastrofom korištenjem već postojeće vojne medicinske kapacitete zemalja učesnica. Svaka od šest zemalja učesnica preuzima ulogu „Okvirne nacije” na dvogodišnjem rotacionom principu. Sjeverna Makedonija pokriva tu ulogu za period od juna 2020. do juna 2022. godine.

Europa.ba