Evropska unija donirala informatičku i laboratorijsku opremu u vrijednosti od 2.3 miliona eura Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Evropska unija donirala je Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) 1250 laptopa, računara, servera, mrežne sigurnosne uređaje i drugu visokokvalitetnu laboratorijsku opremu u vrijednosti od 2,3 miliona eura.  Oprema će pomoći UIO BiH da unaprijedi poslovanje, primijeni kvalifikovani digitalni potpis, pojednostavi carinske i poreske procedure i dodatno unaprijedi rad carinske laboratorije.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je u utorak 21. juna 2022. godine carinsku laboratoriju UIO BiH u Ramićima kod Banja Luke i zajedno sa direktorom Mirom Džakulom, obišao prostorije carinske laboratorije te doniranu opremu.

Ova oprema je veoma važna za Bosnu i Hercegovinu koja je na putu ka EU. BiH treba da ima moderne sisteme kontrole kvaliteta usklađene sa standardima EU koje će svim poslovnim subjektima omogućiti što efikasnije poslovanje. U posljednjih 10 godina Evropska unija je za Upravu obezbijedila visokokvalitetnu opremu u vrijednosti od preko 10 miliona eura. Podržali smo Upravu i kroz renoviranje i izgradnju graničnih prijelaza širom zemlje. BiH je dio evropske porodice, vi ćete postati članica EU, a mi smo tu da pomognemo posebno kada su teška vremena“, rekao je ambasador Sattler.

Evropska unija je također obezbijedila LIMS softver za carinsku laboratoriju UIO BiH koji se koristi za upravljanje podacima u laboratoriji i pomaže laboratoriji da poboljša upravljanje rizicima. Ovaj alat će značajno poboljšati učinak carine na terenu, a Bosna i Hercegovina će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj alat.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula naglasio je da Evropska unija pomaže Upravi od njenog osnivanja. „Do sada je EU za izgradnju i obnovu graničnih prelaza uložila oko 35 miliona eura bespovratnih sredstava, a za informatičku opremu izdvojila je oko 12 miliona eura. Osim toga, EU je finansirala nekoliko twinning projekata koji će nam pomoći u usklađivanju poreskog i carinskog zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU i zahvalni smo im na ovoj važnoj podršci“, rekao je Džakula.

UIO BiH će od 1. avgusta 2022. godine početi s korištenjem Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou. Početkom primjene novog zakona o carinskoj politici od 1. avgusta biće omogućena i primjena pojednostavljenih carinskih procedura, uključujući i AEO (Ovlašteni Privredni Subjekt – Authorised Economic Operator).

Nakon godinu dana korištenja NCTS-a, BiH će moći podnijeti zahtjev za članstvo u međunarodnom NCTS-u uvodeći tranzit bez papira sa zemljama članicama NCTS-a (zemlje članice EU i drugi trgovinski partneri BiH). Članstvo u međunarodnom NCTS-u omogućiće jeftiniju trgovinu i značajno smanjiti čekanja na granicama.

 

Europa.ba