Panel diskusija: Na putu ka EU BiH da poduzme odlučnije korake

Reforme u oblasti vladavine prava ključne su na putu BiH ka Evropskoj uniji, jedan je od zaključaka panel diskusije „Quo Vadis Bosno and Herzegovino?“, koju su organizirali Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo pravde Austrije i Ambasada Austrije u Sarajevu, a koja je okupila predstavnike međunarodne zajednice, pravosuđa, organizacija civilnog duštva, medija i mladih.

 „Evropska unija je u potpunosti posvećena pružanju podrške građanima i građankama, civilnom društvu i nezavisnim medijima kako bi promovirali reforme koje će ojačati vladavinu prava i omogućiti napredak na putu ka EU. Reforme vezane za vladavinu prava su na vrhu liste prioritetnih reformi – bez njih postoji stagnacija. Nema alternative. Nema vremena za gubljenje, donosioci odluka u državi moraju djelovati. Građani i građanke BiH ne očekuju ništa manje”, rekao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Osmišljen kao forum građana i građanki, panel se fokusirao na budućnost BiH u Evropskoj uniji, ponovo naglašavajući činjenicu da je put ka pristupanju zahtjevan proces koji traži snažnu predanost, posvećenost i doprinos svih strana. Jačanje vladavine prava, posebno borbom protiv korupcije, treba biti u vrhu ovog reformskog procesa. Sami građani i građanke BiH, a posebno mladi, kao budućnost zemlje, trebaju biti pokretač napretka.

„Današnja panel diskusija ‘Quo Vadis Bosna i Hercegovina?’ posvećena je centralnim temama koje su ključne za pozitivno oblikovanje budućnosti ove zemlje, sa kojom Austriju i Evropsku uniju mnogo toga povezuje. To uključuje vjerodostojne izglede za članstvo u EU, jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, budućnost mlađe generacije i zaštitu klime i životne sredine. Evropska unija i njene države članice imaju odgovornost da nastave podržavati Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. Osim toga moramo na najbolji mogući način integrirati bosansko-hercegovačko civilno društvo u ovaj proces. Zato posebno pozdravljam činjenicu što se i civilno društvo oglasilo o ključnim pitanjima za budućnost ove zemlje. Jer samo ako nam uspije ubijediti što je moguće širi dio stanovništva o važnosti neophodnih reformi za članstvo u EU, one se mogu brzo i efikasno provesti“, rekla je Alma Zadić, austrijska ministrica pravde.

Uticaj istraživačkog novinarstva na razotkrivanje i raširenost korupcije, kao i nedostatak odgovarajućeg okvira za njeno rješavanje, nedostatak praćenja i nadzora nad korištenjem javnih sredstava, te ukupni nedostatak odgovornosti izabranih dužnosnika prema javnosti su samo neke od tema o kojima se diskutovalo na događaju.

„Zaključak današnje panel diskusije je zapravo ne šta EU može da uradi za nas, nego šta mi možemo da uradimo za EU. Ako je cilj ove zemlje i interes da se ide prema evropskim integracijama onda mora postojati vrlo jasno pokazan napor na ispunjavanju onoga što je vrlo eksplicitno rečeno da treba da se uradi i tu nema nikakve diskusije,“ rekla je Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo.

Advokat Nedim Ademović istakao je da Evropska unija i predstavnici Evropske unije u BiH moraju ojačati politiku kondicionaliteta i podržati pozitivne projekte koji će dati impuls da BiH provede neophodne reforme radi postizanja kandidatskog statusa.“

Anida Šabanović, projektna menadžerica u Centru za promociju civilnog društva, naglasila je da je važno ulagati u znanje i razvoj ljudskog kapitala, gdje javne institucije imaju stratešku, omogućavajuću i balansirajuću ulogu, i na taj način spriječiti da svakodnevna neproduktivna retorika u javnosti od strane političkih lidera negativno utiče na situaciju u zemlji i tjera mlade iz nje. „Za sve ovo su nam potrebni razumijevanje i prijatelji u EU, koji će dodatno pomoći BiH,“ zaključila je Šabanović.

Događaj je bilo moguće pratiti uživo na Facebook stranicama „Evropska unija u Bosni i Hercegovini“ i „Pravo na pravdu“.

 

Europa.ba