Izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Odajemo počast 27. godinu svim žrtvama i onima koji se još uvijek vode kao nestali nakon Genocida u Srebrenici, te zajedno u žalosti stojimo uz njihovu rodbinu i prijatelje koji su preživjeli Genocid.

Međutim, ni danas mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Ruska neopravdana i ničim izazvana agresija na Ukrajinu vratila je brutalni rat na naš kontinent.

Masovna ubistva i ratni zločini koje gledamo u Ukrajini prizivaju živa sjećanja onih koji su svjedočili ratu 1990-ih.

Naša je dužnost, više nego ikada prije, sjećati se Genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke evropske historije.

Duboko uzdrmana sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima opominje nas na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti. Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici, kao ni našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti Genocid. Evropa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom.

U ovim opasnim vremenima želimo vidjeti napredak Bosne i Hercegovine u pomirenju i prevazilaženju zaostavštine prošlosti, te njen odlučan napredak na putu evropskih integracija. Politički lideri moraju riječi pretvoriti u djela:  moraju izabrati istinu, pravdu i saradnju umjesto straha i mržnje u prevazilaženju tragične zaostavštine prošlosti i izgradnji svjetlije i prosperitetne budućnosti za nove naraštaje.

U Evropi nema mjesta negiranju Genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Evropska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. No, potrebno je da svi lideri u zemlji stave mir, pomirenje, uzajamno razumijevanje i dijalog u vrh svojih prioriteta i da se angažuju na reformama potrebnim na putu ka EU.

 

*****

Fotografija: Srebrenica Memorijalni Centar

Europa.ba