Zdravstvene ustanove u BiH dobijaju 253 hladnjaka za hladni lanac za kontrolirano čuvanje vakcina

Evropska unija donirala je zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini medicinsku opremu u vrijednosti od 355.000 eura koja uključuje 253 hladnjaka i rashladnih uređaja, te rezervnu opremu za hladnjake, prijenosne uređaje za vakcine, vrećice sa ledom i hladne sobe. Ova visokokvalitetna oprema će se koristiti za skladištenje vakcina protiv COVID-19 i ostalih vakcina kako bi se sačuvao njihov kvalitet i efikasnost.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler danas je u Sarajevu zvanično uručio opremu ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.  Oprema će dodatno unaprijediti kapacitete hladnih lanaca zdravstvenih ustanova i omogućiti da BiH bude spremna za odgovor na sve potencijalne izazove u području imunizacije.

Pandemija nije prošla, brojke zaraženih se povećavaju i moramo i dalje svi biti na oprezu. Evropska unija je uz Bosnu i Hercegovinu od prvih dana pandemije, a do sada smo izdvojili 20 miliona eura za nabavku medicinske opreme i vakcina. EU nastavlja pružati podršku zdravstvenom sektoru BiH, izdvajamo dodatnih 10 miliona eura za aktivnosti koje se odnose na programe preventive i primarne zdravstvene zaštite u BiH”, rekao je ambasador Sattler.

Ministrica Ankica Gudeljević naglasila je da činjenica da pola milijarde ljudi nema siguran pristup lijekovima radi nedostatka rashladnih uređaja čini ovu isporuku još važnijom. „ Iako su u trenutku izbijanja pandemije najveći izazovi bili usmjereni ka nabavi cjepiva, zemlje sa niskim i srednjim dohotkom počele su se suočavati sa izazovom njihove distribucije i čuvanja. Veoma brzo ukazala se slaba karika ove inicijative, a to je nedostatni kapaciteti hladnih lanaca, ili čak nedostatak istih“, istaknula je Gudeljević.

Ceremoniji primopredaje prisustvovala je i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan. “Današnja donacija EU će doprinijeti jačanju kapaciteta hladnog lanca vakcina u BiH i jasan je znak kvalitetne saradnje međunarodnih organizacija u BiH s nadležnim zdravstvenim ustanovama”, istakla je Khan.

Oprema je nabavljena kroz projekat Evropske unije EU4Health vrijedan 13.7 miliona eura, koji omogućava nabavu vakcina, opreme i materijala za imunizaciju, opreme za hladni lanac i vozila za transport vakcina. Projekat je dio sveukupne EU podrške BiH za ublažavanje krize i oporavak od posljedica pandemije u sektoru zdravstva i ekonomskog oporavka za koji je EU izdvojila preko 95 miliona eura.

Europa.ba