Završena gradnja mosta u Gradišci: EU sufinansirala sa 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava

Obilježavanje završetka radova na prekograničnom mostu u Gradišci, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, biće održano danas. Evropska unija je sufinancirala izgradnju mosta s 3.2 miliona eura bespovratnih sredstava koja su kombinovana sa 5.6 miliona eura povoljnog kredita od Evropske investicijske banke. 

 Most će povezivati ​​autocestu BiH s brzom cestom u Hrvatskoj koja je u izgradnji, a koja će ići od granice s Bosnom i Hercegovinom preko Okučana do granice s Mađarskom. Ceremoniji povodom završetka radova će prisustvovali šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i mnogi zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i građani Gradiške.

Ovaj most će donijeti mnoge prednosti građanima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji Zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji. Mogućnost bržeg i sigurnijeg putovanja i prevoza roba, udobnijeg putovanja na posao, jedno je od naslijeđa moderne Evrope i ti standardi moraju biti dostupni svima. Zbog toga Evropska unija finansira mnogobrojne infrastrukturne projekte za razvoj sektora transporta i komunikacija u BiH i spremni smo nastaviti u tom pravcu ”, kaže Ellero.

Nakon što bude otvoren za promet, most u Gradišci značajno će smanjiti vrijeme čekanja na granici i omogućiti brži i sigurniji put za građane i poslovanje u BiH i regiji, što će poboljšati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Projekat je važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja Evropske unije koja ima za cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji.

Ovo je drugi prekogranični most preko rijeke Save koji Evropska unija sufinancira u BiH. Prošle godine, otvoreni su most, autocesta i granični prelaz u Svilaju za šta je Evropska unija osigurala 25 miliona eura bespovratnih sredstava. EU je do sada dodijelila više od 640 miliona eura bespovratnih sredstava za 19 projekata u BiH u sektoru transporta, uključujući nekoliko dionica na koridoru Vc, ali i željeznice i vodene prilaze/luke.

Most u Gradišci je samo dio pomoći EU za poboljšanje transportne infrastrukture u BiH koja je imala velike koristi od Agende povezivanja, a sada i od Ekonomskog i Investicijskog Plana.

Video o međudržavnom mostu u Gradišci možete pogledati OVDJE.

****

Ceremonija obilježavanja završetka radova će biti održana na mostu Gradiška 29.7.2022. u 19:00 sati.

Europa.ba