Evropska unija i Sarajevo Film Festival slave kulturu, talenat i solidarnost

Vrativši se veći i bolji nego ikada, nakon dvije godine djelovanja pod vanrednim COVID-19 mjerama, Sarajevo Film Festival ove je godine proslavio svoje 28. izdanje. Svojim neuporedivim značajem za kulturni, ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine, kao i ogromnom vrijednošću za filmske profesionalce u BiH, regiji i šire, SFF ne samo da Sarajevo stavlja na istaknuto mjesto na kulturnoj mapi Evrope, već također doprinosi cijeloj regiji kao vodeći filmski festival na Zapadnom Balkanu.

Nakon gotovo deset godina podrške, i  ovaj put podržan sredstvima iz  MEDIA potprograma u sklopu Kreativne Evrope, najvećeg programa Evropske unije za podršku kreativnim industrijama, Sarajevo Film Festival je utjelovljenje potrebe za podrškom iz ovog programa. Festivalu je kroz program omogućen rast i razvoj, povećana je njegova međunarodna prepoznatljivost, generirani su milioni eura u direktnim i indirektnim prihodima za lokalnu ekonomiju i stvoreni značajni nivoi novih mogućnosti zapošljavanja.

Nadovezujući se na dosadašnju uspješnu saradnju Ureda Evropske unije u BiH i Sarajevo Film Festivala, organizovan je niz aktivnosti kako bi se istakle ove snažne veze i značaj podrške koju Evropska unija pruža kulturnom razvoju. Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, učestvovao je u panel diskusiji posvećenoj istraživanju važnosti izgradnje mira i pomirenja kroz umjetnost na filmu, u sklopu festivalskog programa “Suočavanje s prošlošću” koji okuplja mlade, uključujući i Mlade evropske ambasadore, novinare, akademsku zajednicu i interesne grupe iz cijele regije.

Posebna stavka ovogodišnjeg festivala bio je rezidencijalni boravak ukrajinskih filmskih profesionalaca koji je podržala Evropska unija, a koji im je omogućio učestvovanje u festivalskim aktivnostima kao i nastavak razvoja njihovih kreativnih projekata u sigurnom okruženju dok istražuju i upoznaju se sa poslijeratnim razvojem Bosne i Hercegovine.

Kreativnost, talenat, solidarnost i zajedništvo proslavljeni su na najbolji mogući način velikom festivalskom završnicom – nastupom međunarodno priznatog bh DJ-a Solomuna, koji je okupio desetke hiljada ljudi u centru Sarajeva kako bi još jednom ispratio snažne poruke iz grada koji vrvi od potencijala i ponosno slavi svoju kulturu i baštinu.

Program Kreativna Evropa 2021.-2027. ima budžet od 2,44 milijarde eura, u poređenju sa 1,47 milijardi eura prethodnog programa (2014.-2020.). Kreativna Evropa ulaže u aktivnosti koje jačaju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora.

Europa.ba