EU podržala organizaciju prvog Talent Picknick Festivala u BiH

Oko 3000 mladih ljudi iz Sarajeva i cijele BiH imali su priliku uživati u prvom izdanju Talent Picknick Festivala koje je održano 9. i 10. septembra u Sarajevu.

Talent Picknic Festival po prvi put donio je spoj muzike, umjetnosti i zabave od mladih za sve mlade. Tokom dva dana trajanja festivala, mladi muzičari, bendovi, umjetnici, dizajneri imali su priliku predstaviti svoje muzičko i umjetničko stvaralaštvo. Nakon ovog prvog izdanja Festival bi trebao postati tradicionalan.

Evropska unija je 2022. proglasila Europskom godinom mladih kako bi podržala mlade generacije da budu glasniji o temama koje su za njih relevantne i potaknula ih da istražuju svoje talente. S tim u vezi, Ured EU u BiH podržao je organizaciju festivala kako bi promovirao kreativnost i inovativnost među mladima u BiH. Zajedničkim snagama, Ured EU u BiH, Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva te Vlada Kantona Sarajevo organizirali su Festival koji će u budućnosti mladima služiti kao platforma za rast i razvoj.

U noćnom dijelu programa publika je uživala u koncertima poznatih regionalnih i bosanskohercegovačkih muzičara i muzičkih grupa. U petak navečer za dobru atmosferu pobrinuli su se Post Rem, Muha, Grše i TBF, a subota navečer bila je rezervisana za Mustra Orchestra, Frenkie, Kontra, Indigo, Z ++ i Velahavle.

Izvrstan spoj muzike, kulture i umjetnosti donio je pregršt zanimljivih sadržaja poput dnevnih aktivnosti koje su dale priliku mladim umjetnicima, dizajnerima i artistima da predstave svoje stvaralaštvo i aktivnosti.

Svi programi festivala bili su besplatni, a mnogi posjetioci iskoristili su priliku da se upoznaju sa nekim od poznatih umjetnika iz regiona.

Ured EU u BiH je podržao Talent Picknic Festival u sklopu programma EU4All kojim  se  želi potaknuti pozitivna evropska svijest građana kako bi postali dosljedni zagovornici procesa EU integracija za dobrobit svojih lokalnih zajednica. Program promovira zajedničke evropske vrijednosti i identitet, jednakost, socijalnu uključenost, različitost, aktivno građanstvo i nediskriminaciju in BiH.

Europa.ba