Zapošljavanje mladih uz podršku EU

Oko 500 mladih osoba u dobi od 18 do 35 godina, dugotrajno nezaposlenih, dobit će priliku da sudjeluje na obukama za stjecanje novih vještina i profesionalnu orijentaciju. Projekt „Your Job“ kojeg financira Europska unija, ima za cilj povećati zapošljivost mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore, kako kroz profesionalnu orijentaciju, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu, tako i kroz poticanje dijaloga između mladih osoba, organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija.

S tim u vezi, u Sarajevu je danas predstavljen trogodišnji projekt podrške zapošljavanju mladih i kreiranju novih prilika za zapošljavanje u pograničnom području. O projektnim zadacima govorili su voditelji projekta u BiH i Crnoj Gori, Miroslav Valenta, Caritas Bosne i Hercegovine, kao i predstavnica Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Edbera Biković, program menadžerica za IPA prekogranične projekte.

Europska unija je izdvojila značajna finansijska sredstva za poticaje razvoju i zapošljavanju. Uključujući i program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora sa 8.4 miliona Eura za period 2014-2020. za zajedničke projekte u sektoru zapošljavanja, zaštite okoliša i turizma. Regionalna saradnja je važan model u rješavanju zajedničkih pitanja kakav je podrška zapošljavanju mladih. Očekujemo da će takve prilike koje stvaraju projekti uz podršku EU biti prepoznate i koristiti građanima“, izjavila je Edbera Biković, program menadžerica za IPA prekogranične projekte.

Projekt ‘Your Job’ predstavlja dio šireg nastojanja Europske unije, Caritasa i naših partnera na pružanju potpore zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih. Ovim se i sličnim projektima nastoji olakšati mladima, ali i drugim ranjivim skupinama, ulazak na tržište rada kroz jačanje njihovih kompetencija i vještina, pravodobnu profesionalnu orijentaciju, pružanjem prvog radnog iskustva i pokretanjem vlastitog poduzeća. Ova nastojanja će biti upotpunjena i okupljanjem šire koalicije nevladinih i vladinih organizacija kako bi ukazali na neophodne sustavne reforme u području zapošljavanja“, rekao je voditelj projekta za Caritas BiH gospodin Miroslav Valenta.

Kroz projekt će se educirati 12 savjetnika/ca za tzv. „pasoš kompetencija“, a koji će svakodnevno direktno raditi s mladim ljudima i lokalnim poduzećima. Isto tako, u okviru projektnih aktivnosti, mlade osobe dobit će poslovno savjetovanje za pokretanje vlastitog, održivog poduzeća kroz samozapošljavanje, te uz posredovanje savjetnika/ca uspostaviti kontakte s poslodavcima i obaviti pripravnički staž, odnosno prvu radnu praksu. Kroz projekt će se raditi i na uspostavljanju dijaloga za usklađivanje potreba i resursa između organizacija civilnog društva, tvrtki i institucija.

Na konferenciji je sudjelovalo pedesetak sudionika iz organizacija koje se bave programima zapošljavanja mladih iz projektne regije, predstavnika donatora kao i drugih partnerskih organizacija.

Europska unija kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora financira projekt „Your Job“ sa oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG).

Europa.ba