Održana panel diskusija u Banjaluci na temu „Povećanje učešća mladih u političkim i procesima donošenja odluka“

U srijedu, 21. septembra 2022. godine, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je panel diskusiju u Banjaluci na temu „Povećanje učešća mladih u političkim i procesima donošenja odluka“.

Tokom diskusije, koja je dio kampanje „Sve počinje izborom“, otvorena su brojna pitanja poput toga kako motivisati mlade glasače da izađu na izbore, kako potaknuti njihovo učešće i u drugim političkim procesima, postoji li povjerenje u izborni proces, te mnoge druge aktuelne teme.

„Budućnost BiH je u rukama mladih ljudi. Širom zemlje će prvi put glasati nova generacija građana. Novi glasovi i nove ideje mogu donijeti novu energiju. EU je opredijeljena da ulaže u budućnost BiH i da preokrene neke od zabrinjavajućih trendova koji navode mlade ljude da napuštaju zemlju. Ali i mladi treba da dignu svoj glas. Izabrali smo poruku ‘Sve počinje izborom’, jer je upravo suština demokratije – birati. I zato bih rekao izađite i iskoristite svoje pravo na izbor“, rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na panel diskusiji su, pored ambasadora Sattlera, učestovali i Srđan Ostojić, izborni analitičar iz Koalicije „Pod lupom“, Anastastija Katić, mlada evropska ambasadorka i Tanja Topić, politička analitičarka i voditeljica ureda Fondacije Friedrich Ebert Banja Luka.

Kao jedan od najvažnijih partnera Bosne i Hercegovine u postupku demokratizacije društva, Evropska unija godinama pruža podršku u osnaživanju izbornog sistema kroz edukaciju građana i građanki, te kroz jačanje institucionalnih kapaciteta. Kredibilni i pošteni izbori na kojima učestvuje većina građana i građanki su od vitalnog značaja za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava. I baš zbog toga, želimo da kroz ukazivanje na značaj svakog pojedinačnog glasa u procesu demokratizacije društva pokažemo kako su upravo građani i građanke ti koji svojim izborima učestvuju u stvaranju vlastite budućnosti. Jer, sve počinje izborom!

 Panel diskusija se organizuje kao jedna od aktivnosti kampanje „Sve počinje izborom“. Više informacija o kampanji je dostupno na www.svepocinjeizborom.europa.ba.

Europa.ba