BiH i EU povezani kroz dobro na reviji u Banjaluci – Spoj domaćih modnih kompanija i evropskih dizajnera

„Povezani kroz dobro“ je ključna poruka koja je obilježila modnu reviju pod nazivom #MadeInBiH održanu u četvrtak, 22. septembra 2022. godine u Banjaluci u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa modnim festivalom European Fashion Passport.

Događaj je okupio i povezao bh. kompanije iz modne i tekstilne industrije iz Maglaja, Laktaša, Sarajeva, Zenice, Kostajnice, i drugih lokalnih zajednica, koje su razvile ili pokrenule svoje poslovanje uz podršku Evropske unije.

Kroz projekat EU4BusinessRecovery, Evropska unija je osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,3 miliona eura za 29 lokalnih kompanija u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće. Na reviji su predstavljeni kreativni radovi devet kompanija – Bontex iz Maglaja, Empress iz Zenice, Galtex iz Pala, Nerzz Bešlagić iz Visokog, Sana Linea iz Kostajnice, Lobby iz Laktaša, NBM iz Kozarske Dubice, Zenko iz Zenice i Catwalk iz Sarajeva.

 „Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal i uz pravu podršku, poduzetnici su pokazali da mogu uspjeti. Podržavajući poslovanje u ovoj zemlji, EU ne djeluje kao donator, već kao investitor u budućnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka EU. Od početka pandemije, osigurali smo oko 70 miliona eura kroz različite programe, kako bi poduzetnicima i preduzećima u Bosni i Hercegovini pružili finansijsku i praktičnu podršku koja im je potrebna. Jer mi smo zausta „povezani kroz dobro“, rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

U drugom dijelu programa, na modnoj reviji su predstavljene kreacije trideset modnih dizajnera koji dolaze iz zemalja Evropske unije, Ukrajine i Zapadnog Balkana, a koji su učesnici modnog festivala European Fashion Passport.

„Bh. modna scena je oskudna i svaka aktivnost se revitalizira, a danas smo imali priliku vidjeti izvrsnu reviju #MadeInBiH, naših tekstilnih kompanija. Čestitam EU u BiH na podršci i inicijativi da sarađuje sa tekstilnom industrijom. European Fashion Passport dizajneri su se večeras predstavili zbirnom revijom. Drago mi je kad vidim da publika i dizajneri, ali i modeli, uživaju. Mi ne živimo za modu, mi živimo modu,“ rekao je Adnan Hajrulahović HAAD, bh. dizajner i art direktor European Fashion Passport festivala.

Modna revija je okupila brojne i ugledne predstavnike poslovne, akademske i međunarodne zajednice, kao i predstavnike civilnog društva, umjetnosti, kulture i sporta iz Banjaluke i okoline.

Projekat Evropske unije, EU4BusinessRecovery, koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH, ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike. Ovim projektom, Evropska unija planira podržati najmanje 150 kompanija kako bi unaprijedile svoje poslovanje, čime bi se osiguralo više od 1.000 radnih mjesta. Više informacija o projektu i kampanji „Povezani kroz dobro“ na www.povezanikrozdobro.europa.ba.

Europa.ba