EU

BiH: Izjava visokog predstavnika Josepa Borrella o izborima

Evropska unija pozdravlja održavanje općih izbora u Bosni i Hercegovini u nedjelju. Osiguranje provedbe izbora u skladu sa evropskim standardima je ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prema preliminarnim rezultatima i zaključcima posmatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su, ukupno posmatrano, bili konkurentni i dobro organizovani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i retorikom zasnovanom na etničkim podjelama.

EU ohrabruje nadležne organe da se pozabave navodima o nepravilnostima, s ciljem jačanja povjerenja u izborne rezultate i izbornu administraciju.

Građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali za vlasti koje sada imaju odgovornost da ispune očekivanja ljudi, uključujući i u pogledu pristupanja Evropskoj uniji, ostvarenju ekonomskog napretka i suočavanju s negativnim globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

EU je primila k znanju odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da na dan izbora izmijeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da se njegova izvršna ovlaštenja trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera u cilju sprečavanja nepovratno nezakonitih radnji.

Nakon potvrde rezultata izbora, EU očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i koje će se fokusirati na reforme na putu ka EU na koje su se lideri stranaka u BiH obvezali u Briselu 12. juna, uključujući i ustavnu i izbornu reformu. U tom smislu EU poziva na duh saradnje među novoizabranim liderima u Bosni i Hercegovini.

Evropsko vijeće je 23. juna izjavilo da je spremno dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini i u tom cilju pozvalo Komisiju da izvijesti o provedbi 14 ključnih prioriteta uz poseban osvrt na one koje čine suštinki set reformi.

EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Europa.ba