Kolumna komesara Olivera Varhelyija: “Svi smo na geopolitičkoj raskrsnici; vrata Evropske unije su otvorena za BiH”

~ objavljeno u Oslobođenju, Nezavisnim novinama i Večernjem listu ~

Evropska komisija je prošlog mjeseca dala preporuku da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status uz razumijevanje da se poduzimaju određeni koraci.

Ta preporuka je naša evropska ponuda ljudima u Bosni i Hercegovini koji to dugo priželjkuju. Preporuka je bezuslovna, ali dolazi sa visokim očekivanjima i jasnom porukom. Politička elita mora dokazati da žele napredak na evropskom putu i da su spremni da provedu prijeko potrebne reforme. Naša vrata su otvorena. Nakon opštih izbora održanih 02. oktobra, vjerujemo da će sve institucije biti brzo formirane, kako bi se neophodni reformski koraci mogli provoditi bez odlaganja. Evropsko vijeće će razmatrati našu preporuku za dodjelu kandidatskog statusa možda već i u decembru.

Više konkretnih odluka čeka na usvajanje od strane odlazećeg saziva Vijeća ministara, i to: usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organizovanog kriminala. Takođe su na čekanju i usvajanje izmjena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi Zakon o sudovima, te poduzimanje svih mjera koje su potrebne za konačno stavljanje u funkciju kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om.

Navedene reforme će se pokazati državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Brisel, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana Bosne i Hercegovine. Gdje ima volje, ima i načina – to smo mogli vidjeti na primjeru usvajanja izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite EU. Takođe pozdravljamo napredak ostvaren u upravljanju migracijama, zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti na unapređenju koordinacije i jačanju međunarodne saradnje. Bosna i Hercegovina treba nastaviti  razvijati održivi sistem upravljanja migracijama i azila.

Rad ne prestaje sa preporukom za kandidatski status. Naprotiv, očekujemo da Bosna i Hercegovina intenzivira napore na svih dobro poznatih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. To je jedini put ka članstvu u EU, i ono što je potrebno za otvaranje pregovora o proširenju.

U okviru tih napora, takođe je vrijeme da se okončaju reforme Ustava i Izbornog zakona, kao jedan od najvećih prioriteta, kako bi se garantovala jednakost svih građana bez diskriminacije i osigurala funkcionalnost državnih institucija. Mi smo tu da podržimo iznalaženje rješenja u skladu sa standardima i vrijednostima Evropske unije.

Takođe smo tu da pomognemo građanima Bosne i Hercegovine i ove zime da izađu na kraj sa energetskom krizom. U tu svrhu smo uspostavili paket energetske podrške za Zapadni Balkan, koji obuhvata i 70 miliona eura bespovratnih sredstava za ugrožene porodice i mala preduzeća, kako bi odmah reagovali na rastuće cijene energenata.

Srednjoročno, ulagaćemo u interkonektore i projekte obnovljivih izvora energije, posebno u vjetar, sunce i biomasu, kako bi svi u Bosni i Hercegovini imali pristup čistoj energiji i čistom zraku.

Evropska unija je prvi trgovinski partner i donator u Bosni i Hercegovini. Evropski fondovi već transformišu zemlju. Autoput i željeznica duž Koridora Vc će olakšati mobilnost i bolje povezati Bosnu i Hercegovinu s ostatkom Evrope. Ali to nije sve. Sačinili smo ekonomsko-investicijski plan za podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji zemlje.

Svi smo na jednoj geopolitičkoj raskrsnici. Mjesto Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. Dodjela kandidatskog statusa je ponuda Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine, nešto što dešava jednom i uz velika očekivanja. Sada će sve oči biti uprte u političku elitu Bosne i Hercegovine, koja treba da provede evropske reforme. Vi ste dio evropske porodice. Želimo da vaši građani imaju sva sredstva i mogućnosti da grade svoju budućnost u ovoj lijepoj zemlji i da Bosna i Hercegovina, naša saveznica, zauzme svoje mjesto u Evropskoj uniji.

Radujem se saradnji, sa jednom novom energijom, sa novoizabranim vlastima, civilnim društvom i privrednicima u Bosni i Hercegovini, na ostvarenju tog cilja.

 

Kolumna Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija

Europa.ba