Komesar Olivér VÁRHELYI u Bosni i Hercegovini: Zajednička konferencija za medije sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine

Uvaženi članovi Predsjedništva,

Dame i gospodo,

Dobar dan! Odlično je vratiti se u Sarajevo a pogotovo u ovom trenutku. Izbori su uspješno završeni, rezultati su jasni, te imamo da predstavimo jedan prijedlog EU-a Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

Kao prvo, želio bih da čestitam članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne samo na tome što su izabrani nego i na tome što su tako brzo preuzeli dužnost osiguravajući da možemo nastaviti sa radom odmah nakon izbora. To je nešto što se u Briselu veoma cijeni i posmatra u našim glavnim gradovima.

Pošto sam došao u Bosnu i Hercegovinu u kritičnom momentu, svi mi u Evropskoj uniji, u našem susjedstvu, naši partneri i saveznici, nalazimo se usred geopolitičkih previranja koja su nas zatekla ratom koji nam je tako blizu. U ova turbulentna vremena naš najveći strateški interes i potreba jeste jačati naša partnerstva i potrebni su nam pouzdani, povjerljivi saveznici u susjedstvu. Moramo se kretati brže u smislu naše zajedničke, pozitivne agende.

Prije više od 15 dana, dali smo prijedlog Vijeću, našim zemljama članicama za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Stoga sam došao u Sarajevo da razgovaramo o narednim koracima, da budem jasan; kako da to ostvarimo za Bosnu u Hercegovinu?

O davanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini morat će odlučiti naše zemlje članice a davanje kandidatskog statusa je ponuda Bosni i Hercegovini. To je ponuda narodu Bosne i Hercegovine. Mi ovo činimo za narod Bosne i Hercegovine.

Mi smo veoma transparentni jer naša preporuka je veoma jasna. Želimo da se Bosni i Hercegovini odobri kandidatski status sada. Ali ovo je i preporuka koja stiže s naše strane sa velikim očekivanjima. Staza ka EU je otvorena ali ona zahtijeva da vaša zemlja ispuni obećanje. Očekujemo da ovi koraci budu preduzeti bez odlaganja. Sada je na političkim liderima ove zemlje da to ostvare za narod ove zemlje.

Naravno, vaša uloga je odlučujuća da bi to postalo stvarno, opipljivo i vidljivo. Kako bismo mogli izvijestiti o napretku uoči sastanka Evropskog vijeća u decembru ove godine u koji polažemo velike nade da će donijeti pozitivnu odluku i odobriti kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Da bi se to desilo, potrebno je da Vijeće ministara u odlasku usvoji sve očekivane mjere kako bi se ostvario napredak na putu ka EU.

Potrebno je da Predsjedništvo osigura da integracije u EU i 14 ključnih prioriteta budu glavni prioritet programa svih vlada u sljedeće četiri godine.

Početak ovog političkog mandata pruža vam priliku da okrenete stranicu i ubrzate rad ka ispunjenju 14 ključnih prioriteta.

Veoma mi je drago što čujem od svih članova Predsjedništva da je to cilj i Predsjedništva i to je veoma ohrabrujuće.

Uzevši u obzir izazove i zadatke koji su pred vama, naravno da sam ohrabrio članove Predsjedništva da ubrzaju napore i stvore ambijent povjerenja, konstruktivnog dijaloga i dobre saradnje. Tako da Predsjedništvo postane još efikasnije nego što je bilo ranije.

Već vidimo neke pozitivne pomake otkad smo izložili svoj prijedlog i to je veoma ohrabrujuće. Vidimo da se u posljednjih šest nedjelja stvari kreću brže nego ikad. Zaista se nadam da će se one ubrzati još više. Jer imamo veliko povjerenje i očekivanja od vođa Bosne i Hercegovine. U suprotnom, ne bismo ovako sarađivali sa Bosnom i Hercegovinom. Zato smo spremni da im pomognemo, da sarađujemo sa građanima ove zemlje kako bi se ispunili uslovi za put ka EU i odobrio kandidatski status i prava perspektiva članstva u EU za mlade i ekonomiju ove zemlje. Samo tako će zemlja postići svoje ciljeve sadržane u ustavu.

Uvijek možete računati na mene. Budite sigurni da ćemo vam pomoći sa svime što imamo i potrebne su nam dobre vijesti iz Sarajeva, još više dobrih vijesti.

Hvala.

Europa.ba