Komesar Olivér VÁRHELYI u Bosni i Hercegovini: Migracije – ceremonija potpisivanja

Dragi ministre Cikotiću,

Draga gospođo Lungarotti,

Hvala vam što ste me danas primili da prisustvujem potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije o dobrovoljnom i prisilnom povratku.

Prvo bih da naglasim i pohvalim značajan i veoma važan posao koji je urađen, pod vašim vođstvom, ministre Cikotiću, po pitanju neregularnih migracija u Bosni i Hercegovini. Mi cijenimo vaše napore.

S obzirom na trenutnu napetu migracijsku situaciju, Bosna i Hercegovina mora nastaviti ovim putem i ubrzati zajedničke aktivnosti kako bi datu situaciju održala pod kontrolom.

Još jednom, Zapadni Balkan suočava se sa povećanim nezakonitim migracijskim pritiskom, koji predstavlja ogroman izazov sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu ovog regiona.

Moramo ga zaustaviti. Moramo djelovati zajedno. Moramo djelovati koordinirano.

Potrebno nam je snažno zajedničko djelovanje kako bismo se obračunali sa krijumčarskim mrežama i borili se protiv organiziranih kriminalnih mreža.

Stoga moramo jačati zaštitu granica što je snažnije moguće. Mora biti jasno da EU prima ljude samo kroz sigurne i zakonite rute. Vrata nisu otvorena za nezakonit ulazak. Zato će oni koji ne zadovoljavaju uslove za ostanak biti vraćeni bez odlaganja.

Mora biti jasno da ćemo štititi integritet našeg sistema azila. Rastuća zloupotreba azila i lažni zahtjevi za azil su neprihvatljivi.

U tom kontekstu, od ogromne je važnosti da udvostručimo napore na političkom i operativnom nivou, da ispunimo obaveze koje smo preuzeli, i da provedemo aktivnosti na terenu sa stvarnim učinkom.

Zato uravnotežavamo i preokrećemo prioritete i djelovanje, sa povećanim fokusom na borbu protiv krijumčarenja, na zaštitu granica i povratak. U tom cilju, povećat ćemo sredstva za Zapadni Balkan za 60% na preko 350 miliona eura do 2024. godine. Evropska unija već je usvojila projekte vrijednosti 170 miliona eura u posljednje dvije godine.

Naša podrška sastoji se od 4 komponente

Prvo – upravo smo usvojili strateški paket od 30 miliona eura za pomoć regionu u borbi protiv krijumčarenja i organiziranih kriminalnih grupa.

Drugo – postoji paket pomoći od 40 miliona eura za jačanje kapaciteta za zaštitu granica. Od ovog paketa, Bosna i Hercegovina ima pravo na 6,4 miliona eura pomoći ove godine. Na osnovu zahtjeva vaših vlasti, isporučujemo opremu za zaštitu i nadzor granica kao što su dronovi, termalne kamere, sistem za video-nadzor, vozila za nadzor i komunikacione mreže.

Treće – danas objavljujem novi pilot-projekat vrijedan 500,000 eura sa Bosnom i Hercegovinom i IOM-om za podršku dobrovoljnom i prisilnom povratku. Ovaj projekat jačat će kapacitete za povratak migranata koji ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu i bit će vraćeni direktno iz ovog regiona u zemlje porijekla. Ovi novi aranžmani bit će replicirani i u drugim zemljama regiona.

Na kraju – Danas objavljujem još jedan pilot-projekat vrijednosti 500,000 eura za kamp Lipa. Objekte za zadržavanje u Lipi i regionu moramo držati pod kontrolom, što znači da lažni tražioci azila moraju biti pritvoreni dok se ne vrate u zemlju porijekla. I ovaj projekat ćemo replicirati u drugim zemljama regiona.

Budite uvjereni da Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan i dalje mogu računati na nas.

Zato nastavimo zajedno ispunjavati obećanja.

Želim još jedno da zahvalim IOM-u i ministrima za posao koji rade i zaista se nadam da ću vidjeti kako potpisuju ovaj sporazum. Hvala vam!

Europa.ba