Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani kao još jedna potvrda perspektive članstva Zapadnog Balkana u EU i strateškog partnerstva EU sa regionom

Danas su predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel, visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell, komesar Olivér Várhelyi, kao i šefovi država ili vlada država članica EU i partnerskih zemalja sa Zapadnog Balkana učestvovali na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Samit se po prvi puta organizuje u regionu, kao jasan znak snažne predanosti EU Zapadnom Balkanu i njegovom evropskom putu.

Čelnici Evropske unije su još jednom potvrdili punu i nedvosmislenu predanost perspektivi članstva u Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana. Pozvali su na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi u partnerskim zemljama, pravičnih i rigoroznih uslova, te principa vlastitih zasluga.

Eskalacija ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost, te stavlja u prvi plan važnost strateškog partnerstva između EU-a i regije Zapadnog Balkana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasila je: „Ovaj samit, koji se po prvi puta održava u jednoj zemlji Zapadnog Balkana, šalje jasnu poruku o našem angažmanu, našem jedinstvu i našem snažnom partnerstvu. EU je više nego ikada predana zajedničkoj budućnosti, sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana unutar EU-a, i koristimo svaku priliku da približimo naše regije i naše ljude. Od zajedničkog rješavanja energetske krize do stvaranja više mogućnosti za građane i privredne subjekte, uključujući smanjenje cijena roaminga. Ovo je veliko postignuće.“

Samit je također bio prilika za pregled ostvarenog napretka u realizaciji Ekonomskog i investicijskog plana, vrijednog gotovo 30 milijardi eura, a koji obuhvata vodeće projekte zelene i digitalne tranzicije, održivog transporta, čiste energije, podrške privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, sa ciljem da se premosti socioekonomski jaz između Zapadnog Balkana i EU. Do sada je EU odobrila finansiranje za 40 vodećih projekata u transportu, povezivanju, energetskoj tranziciji, zelenoj agendi, digitalnoj tranziciji i razvoju ljudskog kapitala, uz podršku EU-a od 1,8 milijardi eura i ukupnu vrijednost ulaganja od 5,7 milijardi eura.

Ovo uključuje 12 investicionih projekata usvojenih 5. decembra, od kojih je šest projekata u energetskom sektoru ubrzano zahvaljujući paketu energetske podrške od milijardu evra, koji se sastoji od dva stuba:

  • Pola milijarde eura direktne podrške svim partnerima sa Zapadnog Balkana za ublažavanje povećanja cijena energenata za preduzeća i ugrožena domaćinstva. Ova sredstva su već odobrena i bit će spremna za isplatu početkom 2023. godine.
  • Pola milijarde eura kratkoročne i srednjoročne podrške kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan za unapređenje energetske tranzicije i energetske sigurnosti. Paket pokriva dopunu Regionalnog programa energetske efikasnosti za energetski efikasnu obnovu privatnih i javnih zgrada, šest novih investicionih grantova za obnovljive izvore energije, tri grant šeme za energetsku tranziciju privatnog sektora i niz garancija za podršku obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, očekuje se mobilizacija do 2,5 milijardi eura ukupnih investicija.

Lideri su prisustvovali i potpisivanju deklaracije predstavnika telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana o prvom dobrovoljnom snižavanju cijena roaminga između regiona i EU počevši od oktobra 2023. Evropska komisija i Vijeće za regionalnu saradnju omogućili su pregovore o ovom sporazumu, a odluke o daljim smanjenjima očekuju se u maju 2023.

Konačno, Samit je bio prilika da se razgovara i produbi saradnja EU sa regionom u upravljanju migracijama, kibernetičkoj sigurnosti, obrazovanju i mladima. Komisija je nedavno odobrila 70 miliona eura pomoći u unapređenju kapaciteta za upravljanje granicom i jačanje borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu. EU također intenzivira svoju pomoć i saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi ojačala kibernetičku otpornost nakon niza velikih kibernetičkih napada u regionu, uključujući i kroz novi program vrijednosti 5 miliona eura za cijeli region koji treba započeti početkom 2023. Univerziteti Zapadnog Balkana će također biti uključeni u inicijativu Evropski univerziteti u okviru Erasmus+ na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU, kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za mlade ljude.

Više informacija

Statement by President von der Leyen at the press conference

Remarks by President von der Leyen upon arrival to the EU-Western Balkans Summit

Remarks by High Representative/Vice-President Borrell upon arrival to the EU-Western Balkans Summit

Remarks by Commissioner Várhelyi ahead of the EU-Western Balkans Summit

Deklaracija iz Tirane

EU-Western Balkans Roaming Declaration

Website of the EU-Western Balkans Summit

Economic and Investment Plan – Factsheet

EIP Endorsed Flagship Projects – Brochure

Energy Support Package – Factsheet

EU-Western Balkans relations – Factsheet

EU relations with individual Western Balkans partners

Factograph – Albania

Factograph – Bosnia and Herzegovina

Factograph – Kosovo

Factograph – Montenegro

Factograph – North Macedonia

Factograph – Serbia

 

“Ovaj samit, koji se po prvi put održava u jednoj zemlji Zapadnog Balkana, šalje jasnu poruku o našem angažmanu, našem jedinstvu i našem snažnom partnerstvu. EU je više nego ikada predana zajedničkoj budućnosti, sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana unutar EU-a, i koristimo svaku priliku da približimo naše regije i naše ljude. Od zajedničkog rješavanja energetske krize do stvaranja više mogućnosti za građane i privredne subjekte, uključujući smanjenje cijena roaminga. Ovo je veliko postignuće.”

Predsjednica Ursula von der Leyen

Europa.ba