Zajednička kolumna šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH i šefova misija zemalja članica EU u BiH: “Danas slavlje, sutra rad”

~ kolumna objavljena u Dnevnom avazu, Glasu Srpske i Dnevnom listu ~

Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u svim našim srcima. Zemlja je i u samom srcu evropske historije, po svojim dostignućima, ali i nekim od najtragičnijih trenutaka ovog kontinenta. Kao ambasadori zemalja EU, ponosni smo što radimo ovdje i svi vjerujemo da zemlja i njeni građani treba da imaju svoje mjesto u EU.

Približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji je od posebnog značaja. Kontinuirano radimo na zajedničkoj i mirnoj budućnosti, u kojoj svi Evropljani zadržavaju vlastiti identitet i dodaju mu evropski sloj. Malo je mjesta u Evropi gdje su ti ideali relevantni onoliko koliko su relevantni u Bosni i Hercegovini.

Ideali utkani u samu Evropsku uniju jesu vizija koju dijeli većina građana Bosne i Hercegovine. Ljudi žele vidjeti kraj podjelama, mentalitetu gdje je nečiji gubitak moj dobitak i kraj korupciji. Žele jednakost pred zakonom, zaštitu njihovih prava i bolja radna mjesta, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Kandidatski status je signal da EU i njene države članice dijele vaše nade. Ali kandidatski status treba biti i novi poticaj za vaše izabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Bosna i Hercegovina je još uvijek daleko od ispunjavanja kriterija neophodnih za članstvo u EU i nužne su značajne reforme kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU. Samo to će omogućiti da se zadovolji naredna prekretnica na evropskom putu – otvaranje pristupnih pregovora.

EU je sada otključala vrata članstvu, ali nove vlasti moraju pokazati dovoljno volje da otvore vrata reformama. Odluka o kandidatskom statusu je stoga i zadaća novim vlastima da djeluju energičnije i svrsishodnije, što je itekako nužno. I pored određenog napretka kojem smo svjedočili u ispunjavanju zahtjeva EU, poput usvajanja revidirane Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, usvajanja nove Strategije o migracijama i azilu i uslova za uspostavljanje Kontakt tačke za Europol, moglo se još i mnogo više. Stoga nam je zadovoljstvo vidjeti da je obnovljen zamah nakon preporuke o kandidatskom statusu, uz želju za brzo formiranje vlasti na reformskim osnovama. Istinski želimo da BiH postane ravnopravna članica naše Unije. A za to nam je potrebno da BiH uradi svoj dio posla.

EU i njene države članice kontinuirano su se pokazale kao odani i dosljedni prijatelji Bosne i Hercegovine, od perioda poslijeratne obnove, preko razornih poplava 2014. godine, pa sve do pandemije i sada tokom trenutne energetske krize, gdje će naš Energetski paket od 70 miliona eura osigurati podršku za najugroženije porodice u BiH i podržati zemlju u tranziciji ka većoj energetskoj održivosti.

Danas dijelimo vašu radost zbog odluke Vijeća o kandidatskom statusu. A već sutra naporan rad mora početi. Potrebno je brzo formiranje novih vlasti, usaglašavanje ambicioznih reformskih programa kojima se realiziraju svi zahtjevi EU i jačanje ekonomije. Spremni smo podržati sve aktere koji su voljni dati svoj doprinos ovom cilju. Ostvarimo ovo zajedno.

Europa.ba