Predsjednik Evropskog vijeća Michel sastao se sa novim sazivom Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se 15. februara 2023. godine sa novim sazivom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućom Željkom Cvijanović i članovima Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Prilikom njihove prve zajedničke posjete Briselu, predsjednik je čestitao Predsjedništvu na izboru na pozicije, ističući da se njihov mandat poklapa sa prekretnicom u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Naime, odluka Evropskog vijeća iz decembra da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata predstavlja historijski trenutak i signal da EU podržava evropske težnje građana BiH.

Predsjedništvo ima važnu zadaću da maksimalno iskoristi ovaj jedinstveni zamah i ubrzano nastavi s neophodnim radom.

To podrazumijeva, iznad svega, provedbu obaveza iz Briselskog političkog sporazuma iz juna 2022. godine (Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu) i koraka u skladu s preporukama Evropske komisije iz oktobra.

Predsjednik Evropskog vijeća je nadalje naglasio da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

Predsjednik je snažno ohrabrio Predsjedništvo da zajedno sa Vijećem ministara izradi konkretnu mapu puta za implementaciju ključnih prioriteta sa preciznim rokovima za svaki korak.

On je također naglasio i potrebu brzog ovlašćivanja Vijeća ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu sa Frontexom i da bez odlaganja potpiše i ratificira regionalne sporazume o mobilnosti kako bi se stanovništvu donijele praktične i opipljive koristi.

Nadalje je istakao i važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjednik je naglasio kontinuiranu spremnost Evropske unije da prati i podrži Bosnu i Hercegovinu u ovim naporima.

Europa.ba