Ambasador Sattler: Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u mom srcu – sretan Dan nezavisnosti

~ Sljedeća poruka je emitovana u emisiji Odbrojavanje na BHRT-u povodom Dana nezavisnosti BiH ~

Bosna i Hercegovina je moj drugi dom. Već skoro četiri godine sam ambasador Evropske unije, a kao mladi diplomata sam živio i radio ovdje jednu godinu 1997/98. godine. Meni je prirodno vratiti se, i volim govoriti vaš lijepi jezik, koji još uvijek učim.

Šta za mene znači Bosna i Hercegovina?

Za mene su Bosna i Hercegovina, prije svega, njeni ljudi. Upoznao sam izuzetne ljude koji su uradili mnogo za BiH i zbog kojih se za ovu zemlju zna u svijetu. Mislim na humanitarni rad pokojnog Jovana Divjaka, kojeg sam lično upoznao, na sportska dostignuća Lane Pudar, na upornost Alme Zadić koja je bila izbjeglica iz Tuzle, a danas je ministrica pravde u Austriji. Mislim i na mnoge naučnike, sportiste, aktiviste i umjetnike.

Bosna i Hercegovina su naravno i obični građani koji imaju velika srca – vidjeli smo to i nedavno kroz hrabre akcije spasilaca iz BiH, kao i nesebičnu pomoć stradalima u zemljotresima u Turskoj i Siriji koju su organizovali Elvir Karalić i aktivisti iz Pomozi.ba. Širom Bosne i Hercegovine upoznajem nevjerovatne, vrijedne i pametne ljude, koji gledaju mnogo dalje od podjela i dnevnih politika. Oni su budućnost.

Veliki sam zaljubljenik u prirodu ove zemlje, to nije tajna. Vrh Treskavice, Maglić, Hajdučka vrata, veslanje Unom, razgledanje Vjetrenice – nesvakidašnja su iskustva ne samo u Evropi, nego u svijetu. Govorim to gdje god odem!

Upravo iz ovih razloga je razumljivo da sve one koji vole Bosnu i Hercegovinu ljuti što ogromni potencijali ove zemlje nisu iskorišteni kako bi ona napredovala, kako bi se kvalitet života unaprijedio i kako bismo svi vidjeli stabilnu državu.

“Prkosna od sna” nije samo kliše, pogotovo sa velikim dijelom vaših političara. Ovdje sam naučio koliko su vam uvijek bili važni prkos i inat. Ubijeđen sam da će uz vaš inat, ali naravno i uporan rad, uspjeh sigurno doći.

I ne slažem se s onim što kažu “gdje počinje Bosna, logika prestane” jer – nema logične zemlje u svijetu. Možda je tako i bolje.

Za mene Bosna i Hercegovina nije ni logična, ni jednostavna, ni predvidiva. Bosna i Hercegovina je posebna, na tako mnogo načina.

To je dovoljno da ona ima posebno mjesto u mom srcu.

Dragi Bosanci i Hercegovci, sretan vam Dan nezavisnosti.

Europa.ba