Ambasador Sattler sa studentima mostarskih univerziteta o digitalizaciji

„Budućnost dekodirana: Nova generacija i digitalni svijet” tema je panel diskusije studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, u sklopu novog projekta EU u BiH.

„Današnjim studentima je digitalno u krvi s obzirom na to da su odrasli u digitalnoj eri. Oni mogu predvoditi digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine, koja će otvoriti nove prilike za poduzetnike i inovatore, kao i efikasnije e-upravljanje u javnom sektoru. Vrlo mi je drago što sam imao priliku za dinamičnu diskusiju sa generacijom promjene – budućim liderima koji imaju snagu da kreiraju bolju budućnost Bosne i Hercegovine”, izjavio je ambasador Sattler.

Današnjoj panel diskusiji su prisustvovali i dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH, Anđela Čović, voditeljica marketinga ZenDev AB, Salko Kovačić, voditelj IT centra Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar i Darko Marić, specijalist za ljudske resurse, NSoft.

Anđela Čović je istaknula značaj pristupa obuci i obrazovanju koji će mlade ljude opremiti vještinama potrebnim za briljiranje u digitalnom svijetu. „Čineći to, možemo osloboditi njihovu kreativnost i inovativno razmišljanje, te im pomoći da ostvare puni potencijal digitalnog doba.” 

Sajra Fajić, studentica prve godine FIT Mostar ističe da je najveća vrijednost ovog EU projekta u tome što mladima pruža priliku da se njihov glas čuje. Dobili smo priliku da se naš glas čuje na panelu, što je u svakom slučaju snažnije nego pojedinačna akcija. Učestvovaću u nastavku projekta, jer mi je važno da se povežem sa vršnjacima,” kaže Sajra.

Događaj je završen pozivom studentima da se umreže i apliciraju za narednu fazu #GenChange projekta, te steknu priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

Tokom marta i aprila, ambasador Sattler će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU posjetiti javne univerzitete širom Bosne i Hercegovine, razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, ali su bitne i za napredak države ka Evropskoj uniji. Tokom šest događaja koji će se održati u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Bihaću, ambasador će se sastati sa više od 800 studenata, imati priliku čuti razmišljanja nove generacije u BiH kao i odgovoriti na studentska pitanja.

Europa.ba