BiH je i dalje jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u Evropi, što se može promijeniti uz podršku EU

Najmanje 4.000 stambenih objekata i najmanje 400 mikro, malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini uskoro će dobiti finansijsku podršku iz Paketa energetske podrške Evropske unije kako bi unaprijedili svoju energetsku efikasnost. Na stručnoj diskusiji održanoj tokom današnjeg dana u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru, u organizaciji Ureda EU u BiH, stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti, predstavnici institucija i privatnog sektora, te šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, razgovarali su o podršci EU energetskoj efikasnosti i o tome šta Bosna i Hercegovina može učiniti kako bi poboljšala svoje rezultate u ovoj oblasti.

„Bosna i Hercegovina je, nažalost, jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u Evropi. Jedna studija je pokazala da je količina energije koja se koristi za proizvodnju jednog eura BDP-a ili ono što nazivamo „energetski intenzitet“, oko 4 puta veća u BiH od prosjeka EU27, što je rasipno i potpuno nepotrebno. Potrebno je ostvariti značajan napredak koji bi poboljšao ne samo životnu sredinu, već i ekonomsku konkurentnost. Paket energetske podrške EU pomoći će poboljšanju energetske efikasnosti, ali podrška EU sama po sebi neće riješiti izazov energetske neefikasnosti u BiH. Naime, tu su važne mjere i reforme koje ova zemlja treba da usvoji“, naglasio je ambasador Sattler.

U okviru događaja u Mostaru pod nazivom „Mjere, koraci i podrška za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i preduzećima“ održana je panel diskusija sa Jasminom Kafedžić, voditeljicom Odjela za energetsku efikasnost Fonda za okoliš FBiH, Leonidom Hadžimuratović, stručnjakinjom za energetsku efikasnost i projektnom menadžericom u REIC-u, Nenadom Vukojom, direktorom kompanije „Mljekara Pađeni“, koja je ranije dobila podršku EU za energetsku efikasnost i Tarikom Hubanom, program menadžerom za energetiku pri Delegaciji Evropske unije u BiH. Moderator diskusije bio je Mladen Kostić, tehnički direktor INTERA Tehnološkog parka Mostar.

„Dvije komponente iz Energetskog paketa podrške EU su usmjerene za energetsku efikasnost, a dva entetska Fonda će plasirati sredstva kroz javne pozive. Na poziv koji ćemo uskoro objaviti ispred Fonda za zaštitu okoliša FBiH moći će se aplicirati za sve mjere na vanjskoj ovojnici poput fasade, prozora ili krova, ili grijnih sistema. Ono što će se tražiti od korisnika su određeni kriteriji koji pokazuju kako investicija ostvaruje energetsku efikasnost. Kriteriji za dodjelu sredstava će biti da postoji ponuda za mjeru koju korisnik želi da ostvari, da su dostavljeni dokumenti i plasman sredstava će biti po principu dodjele najranije pristiglim aplikacijama,” rekla je Jasmina Kafedžić i dodala kako je rok za implemetaciju svih sredstava do kraja ove godine.

Nenad Vukoje, direktor preduzeća „Mljekara Pađeni“, koja je ranije dobila podršku za unapređenje energetske efikasnosti kroz projekt EU4Agri, podijelio je svoja iskustva i naglasio uštede i druge benefite koje su zabilježili nakon instaliranja solarnih panela kao obnovljivog izvora energije, a Leonida Hadžimuratović kao ekspertkinja za energijsku efikasnost je govorila o važnosti ovakvih projekata i naglasila kako je potrebno još mnogo ulaganja ali da će u budućnosti energijska efikasnost biti prepoznata kao način za uštedu energije i ostvarivanje većeg komfora stanovanja i poslovanja.

Paket energetske podrške EU za Zapadni Balkan najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine. Od 70 miliona eura u paketu direktne podrške za Bosnu i Hercegovinu, 50 miliona je izdvojeno za ugrožene porodice kako bi se ublažili efekti visokih cijena izazvani ruskom agresijom u Ukrajini. Izdvojeno je 20 miliona eura za podršku energetskoj efikasnosti kao svojevrsno ulaganje u budućnost BiH. Od toga će 10 miliona eura biti na raspolaganju kao podrška domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti, a dodatnih 10 miliona eura kao podrška mikro, malim i srednjim preduzećima za poboljšanje energetske efikasnosti. Očekuje se da će sredstva biti plasirana u narednim sedmicama.

Europa.ba