Ambasador Sattler i studenti bihaćkog univerziteta o doprinosu koji mladi bh. expati mogu donijeti BiH

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini posjetio je Univerzitet u Bihaću i sa studentima Ekonomskog fakulteta Bihać razgovarao o pozitivnoj ulozi koju mladi koji su živjeli van BiH mogu imati u pokretanju razvoja zemlje ukoliko se odluče za povratak u domovinu.

„Mladi stručnjaci koji su se odlučili za povratak u BiH, nakon obrazovanja ili sticanja profesionalnog iskustva vani, imaju potencijal da igraju važnu ulogu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, donoseći nove ideje, vještine i način razmišljanja. Život i rad u inostranstvu mogu biti transformativno iskustvo koje pomaže pojedincima da rastu i lično i profesionalno. Povratkom kući, oni mogu donijeti nova znanja i iskoristiti ih kako bi kreirali pozitivnu promjenu u svojim lokalnim zajednicama,” naglasio je ambasador Sattler.

Panel diskusija je organizirana u sklopu projekta Evropske unije “Generation Change” namijenjenog studentima javnih univerziteta u BiH, a sagovornici su još bili ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, vanredna profesorica Ekonomskog fakulteta u Bihaću Dijana Vuković te osnivač i izvršni direktor CEO IDK Studio software & web development Dino Kišmić.

„Sretan sam što pripadam grupi bh. expata koji su znanja, vještine i kontakte stečene u radu u inostranstvu donijele natrag u BiH i stavili u funkciju daljeg razvoja perspektivne i kreativne industrije. Pokrenuvši vlastitu kompaniju pružio sam priliku mladim ljudima da rastu i jačaju svoje kompetencije u kreiranju proizvoda koji su prepoznati na svjetskom tržištu. Zajedno pokazujemo da je moguće uspjeti”, rekao je Kišmić.

Događaj je završen pozivom studentima da se umreže i apliciraju za narednu fazu #GenChange projekta, te steknu priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

 

U protekla dva mjeseca, ambasador Sattler, zajedno sa ambasadorima zemalja članica, posjetio je javne univerzitete širom Bosne i Hercegovine, te razgovarao sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, ali su bitne i za napredak države ka Evropskoj uniji. Tokom proteklih pet događaja koji su održani u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću, ambasador se sastao sa više od 600 studenata. Posljednji, šesti događaj po redu, planiran je za kraj četvrtog mjeseca, a okupit će studente banjalučkog univerziteta.

Europa.ba