Objavljeni dobitnici Nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za 2023. godinu

Evropska komisija je proglasila 14 dobitnika pete Nagrade EU-a za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Ovogodišnja nagrada odaje priznanje za dostignuća koja promovišu dimenziju inkluzije Roma u Digitalnoj agendi i zelenoj ekonomiji. Ceremonija dodjele nagrada je održana u okviru godišnje EU-ove Sedmice Roma (24-27. april 2023. godine) čiji je domaćin Evropski parlament.

Olivér Várhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje je izjavio: „Čestitam svim dobitnicima na sjajnom radu! Nadam se da će ova nagrada pomoći da prošire svoje važne aktivnosti, kako bi inspirisali druge aktere koji žele da poboljšaju živote članova romske zajednice“.

Pokrenuta prije skoro 10 godina, Nagrada EU-a za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj ima za cilj da istakne značaj integracije Roma u procesu proširenja EU-a i da pokaže odlučnost i posvećenost EU-a u poboljšanju socijalne uključenosti Roma u društvo te proizvede konkretne rezultate na terenu.

EU nagradom prepoznaje sve napore i ostvarene rezultate koji su doprinijeli osnaživanju romske zajednice u poštivanju njihovog punog potencijala kao punopravnih članova društava u kojima žive i rade.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja je bilo uključivanje Roma u digitalnu agendu i zelenu ekonomiju, koje predstavljaju nove i buduće mogućnosti za unapređenje položaja ugroženih Romkinja i Roma i mladih Roma u regionu.

Na dinamiku inkluzije Roma utiče napredak društva, uključujući i oblast digitalne agende i zelene ekonomije, a dužnost svih nas je da osiguramo da Romi ne budu izostavljeni. Iz tog razloga, a da bismo unaprijedili uslove života Roma i njihovo učešće, važno je izraditi snažne mjere koje će odgovoriti na ove izazove, i olakšati pristup obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama, te doprinijeti aktivnom učešću zajednice u javnom životu.

Pobjedničke organizacije civilnog društva su dobile novčane nagrade od 7.500 eura za prvu nagradu i 4.500 eura za drugu nagradu, dok su pobjednici iz privatnog i javnog sektora dobili nenovčane nagrade. Svi pobjednici su nagrađeni studijskom posjetom Briselu, peharom i nagradnim certifikatom.

Opće informacije

Ove godine smo primili 59 prijava/nominacija, a 14 projekata, dva iz svake zemlje, koji predstavljaju partnere sa Zapadnog Balkana i iz Tursku, izabrano je zbog njihovog izuzetnog doprinosa. Nagrađene aktivnosti uključuju:

  • Zagovaranje i lobiranje koje rezultira usvajanjem i implementacijom zakonskih okvira, te strategija i akcionih planova koji doprinose izgradnji i/ili povećanju digitalne pismenosti, i omogućavanjem pristupa digitalnom obrazovanju, zapošljavanju i uslugama i osnaživanju kroz digitalna rješenja za Roma.
  • Rad koji je proizveo konkretne i održive rezultate te pomogao Romima da digitalizuju njihova preduzeća i pristupe obrazovanju na daljinu.
  • Obrazovanje, obuka i mentorstvo koje je dovelo do povećanja upotrebe digitalnih vještina i uključivanjem romske omladine u zelenu ekonomiju i rad u digitalnom sektoru.
  • Podrška koja je rezultirala boljom upotrebom tehnologije i prenosom znanja i kompetencija.
  • Borba protiv anticiganizma u novom izazovnom digitalnom dobu.
  • Konkretne akcije koje favorizuju osnaživanje Romkinja.
  • Inicijative romskog preduzetništva koje rezultiraju povećanjem mogućnosti za Rome u oblasti zelene ekonomije i digitalne agende.

Posvećenost ovih organizacija, pojedinaca, privatnih i javnih institucija u borbi za inkluziju Roma poboljšala je ekonomske izglede stotina Roma, muškaraca, žena i mladih, ali je također unapredila integraciju Roma u društvo u cjelini.

Nagrada EU-a za integraciju Roma ima za cilj da podigne svijest i pojača političku posvećenost i podršku inkluziji Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, fokusirajući se svake dvije godine na drugu temu. Nagradu finansira Evropska unija, a administrira Roma Active Albania.

Za više informacija

Europa.ba