Dan Evrope u BiH – Oduvijek u srcu Evrope

“Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope” snažna je poruka koja je obilježila proslavu čvrstih veza Evropske unije i Bosne i Hercegovine, na prvi Dan Evrope koji BiH slavi kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

Brojne znamenitosti širom zemlje osvijetljene  bojama zastave Evropske unije – Kastel u Banjaluci, Stari most u Mostaru, tvrđava Stari grad u Travniku, Plivski vodopad u Jajcu i Gradska vijećnica u Brčkom – kao simboli našeg zajedničkog naslijeđa i vrijednosti  koje predstavljaju jedinstvo.

Hiljade građana okupilo se kod Vječne vatre, ispred Europe House – novog centra Evropske unije za događaje, diskusije i izložbe, na proslavi za pamćenje uz energične nastupe Helem Nejse, Zostera, Lake i Lele, Aide Aršić Mušanović, Marije Šestić i Nedima Bašića. Prisutne su pozdravili ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koji su se pridružili šarolikoj publici diplomata, lokalnih zvaničnika, kulturnih djelatnika i mladih u slanju poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji.

Na Dan Evrope prisjećamo se važnosti izbora partnerstava nad neprijateljstvima, različitosti nad netolerancijom, kompromisa nad zastojem i savezništva nad izolacijom. Moramo se boriti za sigurniju budućnost, pravedniju budućnost, ujedinjeniju budućnost. Budućnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji“, naglasio je ambasador Sattler tokom svog govora u Europe House podsjećajući prisutne na snažnu simboliku zgrade Vječne vatre koja je nova sarajevska kuća Evrope – “U ovoj zgradi gori plamen vječne vatre u znak sjećanja na sve stradale od nečovječnosti fašizma i ponora Evrope u divljaštvo Drugog svjetskog rata. Stoga je prikladno da to bude i dom nove sarajevske Kuće Evrope – Europe House. Evropska unija je iznad svega projekat za mir. Na današnji dan prije 73 godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je svoju čuvenu Deklaraciju kojom rat na našem kontinentu ne samo da bi trebao biti nezamisliv, već i suštinski nemoguć. Iz Šumanove deklaracije rođena je Unija. I to slavimo danas, kao i pobjedu ljudskih vrijednosti nad mrakom fašizma, na Dan Evrope.”

Evropska unija u BiH je organizovala aktivnosti širom zemlje. Kulturne, obrazovne, informativne i zabavne aktivnosti za sve uzraste su organizovane sa građanima, za građane, a svoju povezanost ističemo kroz dobro i kroz  poštovanje i posvećenost boljem sutra za buduće generacije.

 

Program aktivnosti: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2023-oduvijek-u-srcu-evrope/

Fotografije osvijetljenih znamenitosti: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1M6qxYc1IJAKsqe45DdIFK9uQ9Sjca9lf

Fotografije svečanog prijema i koncerta ispred Vječne vatre: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1FF2Dqoh4XKsV_hcVjRiQTgMSm6Ajgq3f

B-roll snimci će biti dostupni na ovom linku: https://www.dropbox.com/sh/zevklpw3ajj0aqz/AAALQMX8iYDVy8YSXhGd4okca?dl=0

Europa.ba