Na Brusu otvorena nova ambulanta uz finansijsku podršku EU

Stanovnicima opštine Istočni Stari Grad kao i posjetiocima olimpijske planine Trebević i izletišta Brus od danas će biti na raspolaganju nova potpuno opremljena ambulanta koja može efikasno pružiti različite vrste intervencija u slučaju potrebe. U tu svrhu je Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini izdvojio sredstva u vrijednosti od 100.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme, kancelarijskog namještaja, te terenskog vozila koje će omogućiti pravovremenu reakciju u pružanju medicinskih usluga na različitim terenima.

Ambulantu su otvorili šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i direktorica Doma zdravlja Istočni Stari grad Tatjana Bekrić.

Kao popularna destinacija stanovnika koji žive u blizini, turista, i moja omiljena destinacija, Trebević sada može pružiti bolju i bržu medicinsku pomoć u slučaju potrebe. Nova ambulanta na Brusu ne samo da će građanima i turistima omogućiti brzu i kvalitetnu medicinsku pomoć, već će omogućiti i bolje uslove rada za medicinske djelatnike. Ovo je još jedan konkretan primjer naše podrške BiH, koja donosi pozitivne promjene za sve građane ove zemlje, rekao je ambasador Sattler.

Za stanovnike Istočnog Starog Grada i naselja Brus, koji su do sada morali putovati više od 30 kilometara radi medicinske intervencije, otvaranje ambulante ima veliki značaj. Također, nova ambulanta će biti na raspolaganju i brojnim turistima koji vikendom borave na Trebeviću.

Podrška Evropske unije je od izuzetnog značaja, posebno ako uzmemo u obzir da se radi o izrazito nerazvijenoj opštini koja ulaže mnogo napora da stvori uslove za život i rad kao što je to u razvijenim i urbanim opštinama. Sa druge strane značaj vidim i u tome što smo prepoznati kao kvalitetni partneri za uspješnu realizaciju projekata EU za lokalne zajednice“, istakao je načelnik Gašanović.

Medicinskom osoblju ambulante kao i Gorskoj službi spašavanja, nova potpuno opremljena ambulanta omogućiti će bolje uslove za rad i efikasnu intervenciju u korist građana.

Stavljanjem u funkciju ove zdravstvene ustanove veliki broj ljudi će imati mogućnost da dobije usluge primarne zdravstvene zaštite, što je naročito važno ukoliko se uzme u obzir da je zdravstvo jedna od najvažnijih usluga koju građani očekuju u javnom sektoru”, istakla je direktorica Bekrić.

Opremanje ambulante te nabavka terenskog vozila realizovana je u sklopu projekta “EU za lokalne zajednice”. Sredstvima iz ovog projekta u vrijednosti 1,7 miliona eura Evropska unija  finansira veliki broj intervencija širom Bosne i Hercegovine koje su od važnosti za jačanje malih zajednica i poboljšanje kvalitete života građana, Projekat provodi Centar za promociju civilnog društva sa partnerskom organizacijom Help.

Europa.ba