EU podržala Festival uličnih zabavljača TrotoArt u Banjaluci

Festival uličnih zabavljača “TrotoArt” krasio je ulice Banjaluke u periodu od 16. do 18. juna 2023. godine i bio centar sjajnih i rijetko viđenih performansa 34 grupe i individualnih umjetnika.  Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Gradom Banja Luka i Gradskim tamburaškim orkestrom, je sufinansirao održavanje Festivala na kome je nastupilo oko 240 izvođača na sedam različitih lokacija u gradu. 

Iz Gradske uprave istakli su da je prilikom osmišljavanja Festivala bilo važno naći partnera i uspostaviti saradnju s ljudima koji će imati dovoljno energije i volje da nose cijelu priču i aktivno rade na njenom razvoju.”Za nas kao organizatore i za Festival ove godine je napravljen značajan korak jer smo uspjeli da uspostavimo nova partnerstva i dobijemo podršku za Festival. Na prvom mjestu se izdvaja Ured Evropske unije u BiH s kojim Grad već dugi niz godina ima uspješnu saradnju. Predstavnici EU u BiH pokazali su izuzetnu spremnost za dodatno osnaživanje saradnje kroz podršku Festivalu “TrotoArt”. Osim finansijske, važnost podrške EU možda je važnija u vrijednosnom smislu jer “TrotoArt” baštini mnoge evropske, univerzalne i civilizacijske vrijednosti koje su inspirisale i ovaj projekt”, istakli su iz Gradske uprave.

Festival je realiziran u okviru programa „Banjalučko proljeće 2023“ Grada Banja Luka, a okupio je brojne domaće, regionalne i međunarodne amaterske i profesionalne umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švicarske i Francuske. Namjera je bila probuditi novu dinamiku grada nakon dvogodišnjeg perioda pandemije i ograničenih kulturnih, turističkih, sportskih i drugih sadržaja u kojima svi građani mogu jednako uživati.

Ovaj događaj, ne samo da podstiče umjetničku saradnju u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu i šire, doprinoseći razvoju interesovanja domaćih umjetnika za nove forme izražavanja. Osim toga, Festival daje priliku publici da okusi i bude dio evropskog iskustva i evropskog kulturnog prostora. “Umjetnost je jedan od najmoćnijih alata kroz koji upoznajemo sebe i druge i na taj način gradimo poštovanje i razumijevanje različitosti. Sa zadovoljstvom smo podržali Trotoart festival koji je u Banjaluku doveo i učesnike sa različitog evropskog kulturnog prostora, promovišući nediskriminaciju i toleranciju kao neke od najvažnijih evropskih vrijednosti”, rekao je Simone Guerrini, šef Regionalnog ureda u Banjaluci Evropske unije u BiH.

Posjetioci su imali priliku uživati u tri različita dijela programa i to internacionalnom, domaćem i dječijem dijelu programa, namijenjenom najmlađim posjetiocima.

U domaćem programu učešće su uzeli „Baba Djex tribe“, ansambl „Banjaluki vez“, Gradski duvački orkestar, Teatar i plesni klub „Dankan“, Đorđe Trninić (harmonika), Milica Cvijić (SFX šminkanje i 3D crtanje), „Padiosavijen Kvarting“ “, Plesna rekreacija „Opušteno“, ansambl „Lira“, Viktor Janković (gitara), ansambl „Vrbaska svita“, „The Fandangos“, Gradski tamburaški orkestar, slikari sa Faulteta ljepote umjetnosti (NUBL), Olenjuk (s Lidij), Aerial silk“ – ples na svili, i drugi.

Dječiji program svojim sadržajima su obogatili: Škola muzike „Branko Davidović“, Ivana Ostojić (slikarske i kreativne radionice za djecu), Udruženje strip auta autora i ljudstva ilustracije), „Muzički atelje Rock simfonije “, Zlatan i Sanjin Mirić (koncert za djecu i mlade), Rubik klub u BiH (prezentacija i takmičenje), dječji hor Gradskog pozorišta „Jazavac“ i drugi.

Posebno atraktivan ove godine je bio i međunarodni program i nastup: „Velike lutke i dobošari“ – „Trans Ekspres cirkusa“ iz Francuske, džin na štulama, igre bez granica, žonglerski i akrobatski atmosferski performansi – „Hogarski i akrobatski koncerti –“ Novog Sada, nastup „žive statue“ grupe „Teatrosk“ iz Skoplja, dok je umjetnica iz Švajcarske, Eva Čermak izvodila ulični šou pod nazivom „Senjora Goez“, a nastupio je i „The Bad Week“ iz Novog Sada – bluz bend sastav uličnih svirača i Tamburaški orkestar Opštine Semeljci, Hrvatska.

Europa.ba