Bosna i Hercegovina uspostavila potpunu saradnju sa Europolom

Bosna i Hercegovina je uspostavila potpunu saradnju sa Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (Europol) otvaranjem novog prostora Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za BiH u Zgradi prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine, u kojoj je smješteno Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ovo je važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, koja omogućava direktnu saradnju između Europola i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i postavljanje oficira za vezu BiH pri Europolu u Hagu. To će značajno doprinijeti naporima BiH za jačanje borbe i suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je izjavio: „Ovaj proces trajao je 10 godina, ali ipak, ovo je velika pobjeda svih nas. Svi mi zajedno, uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije ovim postignućem učinili smo mnogo za BiH, kako u sferi bezbjednosti, tako i kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. To pokazuje da svi imamo i igramo važnu ulogu u realizaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevima Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo da će ispunjenje ovoga prioriteta biti snažan podstrek za dalje napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, najznačajnijem cilju kome težimo. Međunarodnom policijskom saradnjom, koja je prioritet naše zemlje, putem kontakt tačke, gdje su svi nadležni organi i institucije „vidljivi“ i imaju svoju ulogu, jačamo, kako unutrašnje povjerenje, tako i povjerenje i saradnju sa drugim nacijama i državama.“

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Olivier Onidi je rekao: „Danas smo svjedoci jednog važnog koraka u jačanju naše zajedničke sigurnosti, BiH i EU prave još jedan korak ka objedinjavanju odgovora na terorizam i kriminalno djelovanje“.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler je izjavio: „Drago mi je što su se agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini pridružile Europolovoj porodici! Svijet je danas sve više povezan, a to uključuje i kriminalno djelovanje. Zato je međudržavna saradnja na provođenju zakona toliko važna. Pošto je sada kontakt tačka sa Europolom potpuno spremna za rad, to će ubrzati dijeljenje ključnih informacija koje će dovesti do jače borbe protiv ekonomskog kriminala, terorizma, kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima i drogama i eksploatacije djece.“

Pošto su uspostavile potpunu saradnju sa Europolom, tijela BiH za provođenje zakona imat će potpuni pristup Europolovim analitičkim alatima i bazama podataka, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih podataka.

Zamjenik izvršnog direktora operacija pri Europolu, Jean-Philippe Lecouffe, rekao je: „Bosna i Hercegovina je ključni partner u borbi protiv prekograničnog kriminala i tijesno sarađujemo kako bismo se pozabavili ozbiljnim kriminalnim prijetnjama, a Bosna i Hercegovina i Europol će imati zajedničku korist od uspostave Nacionalne kontakt tačke. Radujemo se dolasku oficira za vezu iz Bosne i Hercegovine, koji će se pridružiti velikoj mreži nacionalnih tijela zastupljenih u sjedištu Europola. Ovaj napredak omogućava Bosni i Hercegovini i Europolu da usko sarađuju u borbi protiv međunarodnog kriminala i izgradnji bezbjednog i sigurnog društva za sve naše građane.“

Koordinatorica Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa Europolom Irena Marelja je rekla: „Kontakt tačku čini 16 policijskih službenika, dakle, predstavnici svih policijskih agencija Bosne i Hercegovine su na jednom mjestu. Svi dijelimo jednu zajedničku novinu, po prvi put radimo u ovakvoj radnoj sredini, i istini za volju, to nam stvara osjećaj uspjeha, imati sve policijske agencije dostupne na jednom mjestu. Zajedno smo prevazišli početne izazove uspostave ovog najmlađeg i državnog a i policijskog tijela, dok su novi tek na pomolu. No, da bismo nastavili ovaj proces i ispunili zadata očekivanja, potrebna nam je kontinuirana saradnja i potpora u osnaženju ovoga tijela, da efikasno odgovorimo izazovima modernoga svijeta i upravljamo sigurnosnim rizicima, kao čvorište pravodobne razmjene informacija sa Uredom evropske policije.”

EU se kontinuirano zalaže i podržava operacionalizaciju kontakt tačke, uključujući pomoć u pisanju poslovnika, opremanje novih prostorija i doniranje IT opreme neophodne za rad ovog tijela.

Europa.ba