EU odobrila 303 miliona eura bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH

Evropska komisija je 30. juna objavila novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu. Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realizuju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Novi paket vrijedan 2,1 milijardu eura za ubrzanje evropske perspektive Zapadnog Balkana

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicionih projekata na Zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih zemalja Zapadnog Balkana.

Investicije se realizuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku finansijsku platformu Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regiona i doprinosa evropskim integracijama Zapadnog Balkana. Investicioni okvir je glavno finansijsko sredstvo za sprovođenje ambicioznog ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama u cilju ubrzanja evropske perspektive regiona.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, je tom prilikom poručio: „Ovim novim investicionim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regiona kao i sa EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regionu. Koristim priliku da pozovem naše partnere na Zapadnom Balkanu i međunarodne finansijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regionu mogli uživati u koristima ovih investicija.“

Više od polovine bespovratne pomoći EU dodijeljeno je BiH

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regionu, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja saobraćaja, čiste energije i životne sredine. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, iznosi 788 miliona eura. Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta:

Putni koridor Vc: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše

Ovim investicionim projektom će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru Vc, od Ozimica do Poprikuša, uključujući 5 tunela i 9 mostova.

Putni koridor Vc: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug

Ovim investicionim projektom će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unapređenja sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu

Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja u širem području Kantona Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina

Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljenika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

BiH će ostvariti i dodatnu korist od četiri regionalne investicije

Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 miliona eura, od čega EU obezbjeđuje 142 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava:

  • Program bezbjednog i održivog saobraćaja (SSTP)
  • GGF: Promovisanje zelenog kreditiranja na Zapadnom Balkanu (II)
  • Održiv pristup finansijama za preduzetništvo – SAFE
  • Go Digital na Zapadnom Balkanu

Za više informacija

Europa.ba