Bosna i Hercegovina: Izjava Visokog predstavnika/Potpredsjednika Josepa Borella i komesara Olivéra Várhelyija o 28. godišnjici genocida u Srebrenici

Prije 28 godina ispisana je jedna od najmračnijih stranica evropske historije. Suosjećamo u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživjelih žrtava srebreničkog genocida.

Evropa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u odbrani mira i zaštiti života.

I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, Evropska unija ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji.

Pomirenje se jedino može graditi na istini, miru i pravdi. Negiranje genocida, historijski revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani. Vodeći politički dužnosnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti temeljene na dijalogu i međusobnom razumijevanju kako bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija.

Europa.ba