Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU: Ponuda članstva u Europskoj uniji pruža se BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi

Vezano za deklaraciju koju je usvojio SNSD tokom vikenda, Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Europske unije obratila se sa sljedećim komentarom:

„Pisana izjava opredjeljenja od 23. februara 2015. godine nedvojbeno se temelji na „suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, kako je to usaglašeno od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potpisano od strane lidera svih političkih stranaka i usvojeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Delegati i rukovodstvo SNSD-a također su se usaglasili s ovom obavezom.

Svi potpisnici i oni koji su usvojili pisanu izjavu njome su i potvrdili da je članstvo u Europskoj uniji strateški cilj Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu Europska unija ponavlja da svoje bilateralne odnose uspostavlja s državom Bosnom i Hercegovinom. Ponuda za članstvo u EU daje se Bosni i Hercegovini kao takvoj, a ne zasebno niti jednom od njenih entiteta ili Distriktu Brčko.

Izjava naglašava da su ključni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina danas suočava socioekonomske prirode, uključujući stvaranje radnih mjesta i poticanje privrednog rasta i ulaganja. Kao što su se usaglasile sve političke strane, izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije bi sada trebala biti u središtu naše pažnje.“

Europa.ba