Ambasador Wigemark sastao se sa generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Bomberger

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas u sjedištu ICMP-a u Sarajevu sa generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

Generalna direktorica Bomberger upoznala je ambasadora Wigemarka na dostignućima ICMP-a, koji je osnovan 1996. godine i radi na pronalaženju nestalih u Bosni i Hercegovini. Ambasador Wigemark je obaviješten o zaključcima niza sastanaka u organizaciji ICMP-a sa kreatorima politika i predstavnicima porodica nestalih u prvom kvartalu 2015. godine. Do danas, prema statistici ICMP-a, identifikovano je više od 70% nestalih osoba u BiH, što predstavlja postignuće bez presedana. Još uvijek se traga za oko osam hiljada nestalih osoba, što znači da se od domaćih i međunarodnih institucija očekuje da nastave raditi na njihovom pronalaženju i identifikaciji.

Ambasador Wigemark naglasio je važnost rješavanja pitanja nestalih osoba i osiguravanje održivog mira i sigurnosti u široj regiji. On je napomenuo da porodice nestalih imaju zakonom garantirano pravo na istinu o sudbini svojih najmilijih i okolnostima njihovog nestanka, kao i pravo na adekvatnu pravnu istragu o svakoj nestaloj osobi. Ambasador Wigemark je izjavio da će Evropska unija nastaviti podržavati aktivnosti ICMP-a u BiH, te da se nada da će obitelji nestalih uskoro pronaći svoje najmilije.

Europa.ba