„Sajam obrazovanja i zapošljavanja – naučite, istražite, povežite se“,u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije i Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, održan je u martu u Banja Luci. Po Vašem mišljenju koje druge akcije je potrebno poduzeti, naročito bh. vlasti kako bi se ljudima pomoglo pronaći odgovarajući posao za njih?

Mirela Omanović,  Breza

Pomaganje ljudima kako bi pronašli odgovarajući posao znači imati prave ljude na pravim pozicijama. U razvijenim zemljama, to je sistematski proces povezan sa napretkom i razvojem zemlje, jer uposleni koji rade posao koji vole su uspješniji i kreativniji od onih koji rade samo da bi radili. U Bosni i Hercegovini, složen je odgovor na ovo pitanje. Vlasti bi trebale da se aktiviraju i rade u tri faze: 1) osigurati pravo na rad svima koji su radno sposobni i osposobiti ih da identificiraju pravi posao; 2) omogućiti mladim ljudima u obrazovnoj fazi da identificiraju svoje sklonosti i afinitete; i na kraju, 3) da prepoznavanje preferenci bude kriterij zapošljavanja, a ne samo ispunjavanje formalnih uslova i prikupljanje uvjerenja koja uopšte nisu garant stručnosti i kvalitete.

Elvir Rahmanović,  Zenica

Uzimajući u obzir novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koji u fokus stavlja socio-ekonomske reforme i izgradnju funkcionalnije Bosne i Hercegovine, novoformirane vlasti i institucije u BiH na svim nivoima morat će poduzeti brže i progresivne mjere kako bi ispunile obaveze proizašle iz Pismene izjave o evropskoj opredjeljnosti BiH neophodne za napredak zemlje u procesu prodruživanja Evropskoj uniji.
Te mjere podrazumjevaju sačinjavanje i provođenje programa reformi sa ciljem rasta zapošljavanja, zaustavljanja negativnih ekonomskih trendova, poštivanja vladavine prava, reforme javne uprave itd. To prije svega podrazumijeva stvaranje pozitivnog okruženja kako bi nezaposleni našli posao. Nova radna mjesta mogu se formirati kroz stvaranje potrebnih uslova za povećanje domaćih i stranih investicija u onim ekonomskim bh. sektorima koji će dovesti do najvećeg broja radnih mjesta. Osim toga, ulaganje u – i reforma – obrazovnog sektora, sa ciljem produkcije visoko kvalitetnih kadrova iz različitih stručnih oblasti i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, transparentnost i reformu zapošljavanja u državnoj službi na svim nivoima, agresivnu borbu nadležnih pravosudnih i drugih institucija protiv korupcije u svim segmentima društva itd., potrebno je riješiti.

Nirmal Kukić, Živinice

Vlasti u BiH trebaju stvoriti nova radna mjesta u različitim oblastima za zapošljavanje ljudi. Po mom mišljenju, ovi sajmovi zapošljavanja neće u velikoj mjeri pomoći ako ne mogu stvoriti nova radna mjesta. Dakle, bh. vlasti moraju uložiti više sredstava u stvaranju novih radnih mjesta, napraviti dugoročni strateški plan za zapošljavanje ljudi, i popuniti nove pozicije sa stručnim osobljem koje su identificirane kroz takve sajmove.

Europa.ba