Izjava u vezi sa Ustavnim sudom BiH i njegovim odlukama

U vezi sa planiranom raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srpske u srijedu, 15. aprila, o nacrtu deklaracije koja se odnosi na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU dala je sljedeću izjavu:

„Vladavina prava predstavlja temeljno načelo na kojem bi trebalo graditi bilo koju demokratsku zemlju. Ustav Bosne i Hercegovine izričito sadrži ovo načelo, a njegova zaštita, kao i zaštita drugih normi, povjerena je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Ustavni sud ima ključnu ulogu u očuvanju vladavine prava u cijeloj BiH, u skladu s nadležnostima i u sastavu koji su jasno propisani Ustavom Bosne i Hercegovine.

Europska unija je stava da se obavezujuća i konačna priroda odluka Ustavnog suda treba uvijek poštivati u cijelosti. Pravna sigurnost, kao još jedan temeljni aspekt vladavine prava, zahtijeva od izvršnih i zakonodavnih vlasti da se istog pridržavaju tako što će provoditi sudske odluke, uključujući i odluke Ustavnog suda. U suprotnom, ne može se održati povjerenje u ustavni poredak i vladavinu prava.

Bilo kakva promjena pravila kojima se vodi Ustavni sud, uključujući i njegov sastav, zahtijevala bi poštivanje Ustavom propisanih procedura, kao što je predviđeno odgovarajućim odredbama Ustava. Politički establišment će se suzdržati od uplitanja i bilo kakvih postupaka koji potkopavaju kredibilitet, ustavnu poziciju i stabilnost Ustavnog suda, kao institucije koja garantira potpuno poštivanje vladavine prava i pravne sigurnosti, u skladu s kriterijima iz Kopenhagena za prijem u Europsku uniju.”

Europa.ba