Pokrenuta nova regionalna inicijativa za zaštitu od poplava zahvaljujući sredstvima Europske unije

Program za prevenciju, pripravnost i odgovor na poplave na Zapadnom Balkanu i Turskoj (IPA FLOODS), kao regionalna inicijativa finansirana sredstvima Opće uprave Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (DG ECHO), pokrenut je u februaru 2015. godine, a trenutno je u svojoj početnoj fazi. Program za poplave (IPA FLOODS) ima budžet od gotovo šest miliona eura podijeljena u dva LOTa: LOT1 sadrži 1.988.386,12 eura za period od 1. januara 2015. do 31. decembra 2016. godine, dok LOT2 ima 3.759.538,78 eura za period od 30 mjeseci.

Program ima za cilj unaprjeđenje kapaciteta za upravljanje rizicima od poplava na nacionalnoj, regionalnoj i razini Europske unije u zemljama korisnicama, odnosno Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bivšoj jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Kosovu*, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. U te svrhe, Program podržava izgradnju kapaciteta za pripravnost i odgovor na poplave te usklađivanje EU Direktive o poplavama u zemljama korisnicama.
 
Od početka februara 2015. godine, predstavnici konzorcija zaduženog za provedbu ovog IPA programa provode aktivnosti inicijalnih posjeta zemljama korisnicama u cilju predstavljanja komponenti programa te pristupa provedbi, kao i pripremi terena za saradnju s vodećim akterima koji su uključeni u Program. Konzorcij su uspostavili Odjel za civilnu zaštitu Italije (DPC), kao vodeći, zajedno s Upravom Republike Slovenije za civilnu zaštitu i uklanjanje posljedica katastrofa (URSZR), njemačkom Saveznom agencijom za tehničku pomoć (THW), Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (DUZS), švedskim Agencijama za hitne situacije (MSB), Fondacijom za istraživanje CIMA (Italija) i StudiareSviluppo (Italija).

Sastanci se održavaju sa nacionalnim tijelima za upravljanje katastrofama, agencijama i institucijama nadležnim za upravljanje vodama i provedbu mjera za učinkovitu prevenciju rizika od poplava, relevantnim regionalnim inicijativama i mrežom te delegacijama i uredima EU-a u zemljama korisnicima. Dana 23. februara, delegacija predstavnika programa IPA FLOODS sastala se s predstavnicima Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti/bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Federalnom upravom za civilnu zaštitu Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Više informacija o programu dostupno u najnovijim vijestima i brošuri

Europa.ba