Posjeta predstavnice Opće uprave za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Bosni i Hercegovini radi utvrđivanja stanja u oblasti inkluzije Roma

 


Gđa Marta Garcia Fidalgo, zadužena za koordinaciju politika vezanih za Rome pri Općoj upravi Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju posjetila je BiH u periodu od 23. do 26. februara. Cilj posjete je razmatranje pitanja koja se tiču integracije Roma, praćenje napretka u pet prioritetnih područja utvrđenih od strane EU (stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje i upis u matične knjige) i učešće o diskusijama u okviru Dekade Roma, a u vezi s pokretanjem IPA projekta Komisije / Soroša / Vijeća za regionalnu saradnju kojim će nastaviti njegovati duh Dekade Roma 2005. do 2015. godine i nakon njenog završetka.


Gđa Garcia Fidalgo imala je priliku sastati se s nadležnim službama u BiH, pripadnicima romske zajednice, predstavnicima organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija koje pružaju podršku u integraciji Roma u BiH. Također je posjetila romska naselja koja su obnovljena sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU. Posjeta je bila prilika da uputi čestitke NVO OTAHARIN na osvojenoj nagradi za integraciju Roma, a koju je ustanovila Europska komisija.


Gđa Fidalgo pohvalila je napredak koji je BiH ostvarila po pitanju stambenog zbrinjavanja i povećanja stope upisa romske populacije u matične knjige. Utvrđena je potreba ostvarivanja ključnih poboljšanja u oblastima zapošljavanja, pristupa obrazovanju i dostupnosti zdravstvenih usluga. Europska komisija je naglasila svoju punu podršku u rješavanju ovih važnih izazova i pozvala je domaće vlasti, na svim razinama, da utvrde potrebe za inkluziju Roma, a koji bi mogli biti podržani kroz IPA 2 fondove.

Europa.ba