Borba protiv trgovine ljudima u BiH zahtijeva veću pažnju tijela i institucija u BiH

Richard Wood, rukovoditelj Sekcije unutrašnjih poslova i javne sigurnosti pri Uredu specijalnog predstavnika Europske unije / Delegaciji Europske unije, posjetio je sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini u srijedu 25. februara. Tom prilikom se sastao s gđom Amelom Efendić, voditeljicom ureda Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS u Sarajevu i predsjednicom INHOPE – Međunarodnog udruženja hotline centara, koja je dala pregled objekta, tretmana i usluga za potencijalne žrtve trgovine ljudima koji su smješteni u sigurnoj kući. Gđa Efendić ga je informirala o relevantnim pravnim aspektima, nacionalnom mehanizmu prosljeđivanja i podršci lokalnih vlasti u radu sigurne kuće.

Sigurna kuća je važan faktor u borbi protiv trgovine ljudima u BiH i borbi protiv krupnog i organiziranog kriminala. Istovremeno, time se pruža zaštita i neophodna podrška u oporavku žrtava trgovine ljudima i njihovoj reintegraciji u društvo. Trenutačno, 16 žrtava koje su smještene u sigurnoj kući uživaju punu pravnu i fizičku zaštitu u skladu s najvišim EU i međunarodnim standardima i praksama.

Objekat je jedini ove vrste u BiH koji pruža pomoć, zaštitu te usluge rehabilitacije i reintegracije za žrtve trgovine ljudima iz BiH i inostranstva. U tom cilju, IFS-EMMAUS sarađuje i potpisao je protokole sa Ministarstvom sigurnosti/bezbjednosti BiH (nadležnog za žrtve koji su strani državljani), te Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH (nadležnog za žrtve koji su državljani BiH). Obje ove institucije na državnoj razini pružaju finansijsku i tehničku podršku za IFS-EMMAUS i sigurnu kuću.
 
Nakon obavljene posjete, Richard Wood je na sastanku istakao da politike u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u BiH nisu na zadovoljavajućoj razini. Također je dodao da je u narodnom periodu potrebna veća pažnja svih relevantnih tijela i institucija u BiH. „Potrebno je uskladiti domaće zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, prije svega u Federaciji BiH, te unaprijediti aktivnosti policijskih organa koje će dovesti do veće stope identificiranih oštećenih strana i osuđenih počinitelja“, izjavio je g. Wood.

EUSR / DEU nastavlja pružati podršku lokalnim vlastima u njihovim naporima kroz blisku saradnju u skladu s mandatom u BiH.
 

Europa.ba