Obezbijeđena trajna stambena rješenja za šest porodica raseljenih lica u općini Bosanski Petrovac

U Bosanskom Petrovcu danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju zgrade za kolektivno neprofitno socijalno stanovanje, čime će se obezbijediti trajno stambeno rješenje za šest najugroženijih porodica raseljenih lica na području općine Bosanski Petrovac. Ovim simboličnim činom počeli su radovi na objektu u trajanju 120 dana.

Ova aktivnost dio je projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, vrijednog 8.1 milion eura, kojeg finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, a sufinansira i provodi UNHCR. U periodu od 2014. do 2016. godine, projekat će pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih lica te žene žrtve rata u njihovim nastojanjima da iznađu rješenja za socijalne i ekonomske izazove sa kojima se suočavaju u općinama Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor, Živinice i Brčko Distrikt.

«Stanovi socijalnog stanovanja koji će biti izgrađeni ovdje, u Bosanskom Petrovcu, donijet će dugoočekivano održivo rješenje za šest najugroženijih porodica raseljenih lica koje već dugi niz godina preživljavaju u  neprihvatljivim uslovima sa ograničenim pristupom socijalnim uslugama i zaposlenju», izjavio je tom prilikom Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a u Bosni i Hercegovini te dodao da se UNHCR zajedno sa projektnim partnerima raduje nastavku saradnje u naredne dvije godine sa općinskim vlastima u Bosni i Hercegovini, koje će „identificirati preostale potrebe najugroženijih povratnika i raseljenih lica, brinuti se o njima i uključiti ih u svoje razvojne planove.“

Općina Bosanski Petrovac za ovaj je projekt obezbijedila sufinansiranje u iznosu od 15.000 KM, te zemljište, građevinsku dozvolu, revidiranu projektnu dokumentaciju i kompletno vanjsko uređenje zgrade . “Drago nam je da je općina Bosanski Petrovac prepoznata kao općina od strateške važnosti za implementaciju Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i obezbjeđenje trajnih stambenih rješenja za osobe koje i 20 godina nakon rata žive u neprihvatljivim životnim uslovima,” naglasio je Zlatko Hujić, načelnik općine Bosanski Petrovac i najavio da će općinske vlasti „i u narednom periodu nastaviti pružati podršku kada je u pitanju kreiranje održivog rješenja za raseljena lica i povratnike”.

Suzana Jašarević, direktorica za BiH organizacije Hilfswerk Austria International (HWA), čiji je zadatak, u okviru projekta, provedba komponente stanovanja, obnova infrastrukture i stvaranje ekonomske održivosti za ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica, najavila je prilikom polaganja kamena temeljca da će tokom tri godine trajanja projekta HWA izgraditi ili obnoviti ukupno 105 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice interno raseljenih lica i povratnika u navedenih deset projektnih općina. HWA će također osigurati  ekonomsku održivost korisnika projekta pružanjem podrške malim/srednjim preduzećima u stvaranju najmanje 10 novih radnih mjesta, pružanjem pomoći poljoprivrednicima u ostvarivanju prihoda te obezbjeđenjem 231 granta za ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih porodica raseljenih lica i povratnika.

U okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, projektni partneri – Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP),  Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD) i Vaša prava BiH (VP) – u suradnji sa lokalnim vlastima identificirat će potrebe interno raseljenih lica i povratnika, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije osobe, obrazovanja za djecu, pružanja besplatne pravne pomoći, psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih uslova.

Kontakt za više informacija:

Gordana Stojnić, Assistant Programme Officer, UNHCR, stojnic@unhcr.org, tel: + 387 33 290 330
Lejla Kapetanović Rodrigues; PR Manager, Via Media,   lejlak@viamedia.ba, tel: + 387 63 690 242

Europa.ba