Tokom nedavne posjete BiH u cilju pokretanje EU plana reforme, ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije pozvali su lokalne lidere da prihvate ono što su nazvali jedinstvenom prilikom. Mislite li da će politički lideri u BiH iskoristiti ovu velikodušnu ponudu?

Jasmin Šaković,  Sarajevo

Mislim da smo ovakvih prilika imali i prije. Nesposobnost naših vođa dovela nas je do ove tačke. Nismo se pomakli, čak ni 20 godina nakon rata. Vječni sam optimista, uvijek tražim najbolje u svakoj situaciji. Ipak, kada je riječ o politici, moj optimizam je odavno umro. Još jednom smo svjedoci da se ljudi optužuju za glasanje ili za ne glasanja za ovu ili onu stranku. Određeno ponavljanje može se vidjeti u vrsti vlada koje smo imali u posljednjih 30 godina. Upravo zbog ovoga sam se odlučio posvetiti narednoj generaciji i sada postupam drugačije za razliku od prošlih godina.

Edin Musić,  Tuzla

Sudeći prema prethodnim iskustvima iskreno sumnjam da će se išta promjeniti. Da bi se postigao željeni efekat, vanjska politika Njemačke i Velike Britanije, ali i EU trebala bi se fokusirati na stroge sankcije za nepridržavanje. Na primjer, zabrana kretanja u Šengen zoni za pojedine osobe sa bh. političke scene (a ne kazna usmjerena na bh. građane), ili čak snažnije ekonomske sankcije koje bi pogodile građane na način da se fokusiraju na ekonomska pitanja, te da naprave pritisak na političke lidere. Na ovaj način bi etno – nacionalna pitanja mogla pasti u drugi plan.

Mladen Lakić, Pale

Političke stranke koje su sada na vlasti iste su one koje su u BiH desetljećima blokirale procese. U svakom pogledu, ne samo kada se radi o EU integracijama. Stoga ne vidim zašto bi ovog puta iko od njih očekivao nešto bolje. Još uvijek nisu u stanju formirati vladu. Glavni lideri sigurno ne bi smatrali ovo pitanje važnim da nisu primorani sa finansijskim kaznama. Drugo pitanje je deklarativna službena podrška bh. političara da uđu u EU, dok mnogi građani nemaju jasnu ideju šta bi to za njih značilo.

Europa.ba