Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU o saradnji Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a

Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravlja usvajanje izvještaja koji je dostavio pregovarački tim Bosne i Hercegovine nakon sastanka s EUROPOL-om održanog u decembru prošle godine. Vijeće ministara BiH jučer je usvojilo izvještaj u vezi sa zaključivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a. 

Ovo je još jedan važan korak u pravcu osnaživanja saradnje s EUROPOL-om i zemljama članicama Europske unije u borbi protiv teških oblika kriminala, uključujući terorizam. Razmjena podataka i obavještajnih saznanja predstavlja važan element u borbi protiv svih oblika kriminaliteta. Razmjena operativnih podataka, koja bi bila omogućena na temelju Sporazuma, značajno će unaprijediti saradnju s Bosnom i Hercegovinom. Sigurnost građana možemo unaprijediti samo putem zajedničke i efikasnije borbe protiv kriminala.

Ohrabrujemo relevantne institucije Bosne i Hercegovine da, po okončanju internih procedura u EUROPOL-u, nastave s provođenjem aktivnosti koje će omogućiti potpisivanje Sporazuma što je prije moguće.

Europa.ba