Dodijeljeni grantovi organizacijama civilnog društva za provedbu projekta Evropske unije i UNDP-a „Jačanje lokalne demokratije“ u Bijeljini, Domaljevcu-Šamcu i Šamcu

Šest organizacija civilnog društva dobilo je mikrokapitalne grantove za provedbu aktivnosti u okviru projekta „Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV“ u gradu Bijeljina i općinama Domaljevac-Šamac i Šamac, koje su ranije direktno izabrane kao partneri u projektu zbog šteta koje su pretrpjele u majskim poplavama prošle godine.

Odabrani projekti, u vrijednosti od oko 184,000 KM, će se fokusirati na osnaživanje žena, volonterski rad, podršku porodicama sa djecom s poteškoćama u razvoju, podršku kulturno-umjetničkim institucijama, kao i na upravljanje otpadom i mljekarsku proizvodnju.

U Bijeljini, Udruženje žena „Impuls“ će uspostaviti centar za obuku u kućnoj radinosti, a udruženja „Nada“ i „Otaharin“ će tokom 2015. godine održavati radionice za djecu s poteškoćama u razvoju. U Domaljevcu-Šamcu, Udruženje građana „DON“ ima u cilju da promovira volonterski rad i neformalno obrazovanje i formira timove volontera za pomoć starijim licima. Projektne aktivnosti Udruženja za zaštitu prirode „Sunce“ će uključiti jačanje znanja o upravljanju otpadom. U Šamcu, Kulturno-umjetničko društvo „Posavina“ će organizirati kulturne događaje i radionice, a Udruženje proizvođača mlijeka će, između ostalog, obučiti svoje članove o upravljanju projektima.
 
Projekat LOD u svojoj četvrtoj fazi nastavlja jačati lokalnu demokratiju unaprijeđenjem suradnje između civilnog društva i lokalnih vlasti. Projekat je, između ostalog, kreiran da naglasi važnost uloge civilnog društva u lokalnim zajednicama i da stvori dugotrajna partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva. Projekat stvara uslove za kompetitivan, na projektima zasnovan pristup raspodjeli sredstava, motivirajući organizacije civilnog društva da postanu bolji pružaoci usluga koji djeluju u skladu sa strategijama lokalnog razvoja.
 
Projekat provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u suradnji sa lokalnim vlastima, a financira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura. Evropska unija je također financirala prethodne tri faze projekta, u ukupnom iznosu od 5 miliona eura.

Europa.ba