Zajednička izjava za medije Europske komisije i Bosne i Hercegovine u vezi sa 5. sastankom pododbora za inovacije, informacijsko društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo

U okviru 7. ciklusa pododbora uspostavljenih u okviru Privremenog sporazuma, predstavnici Europske komisije i institucija Bosne i Hercegovine (BiH), sastali su se u Briselu 5. i 6. februara 2015. godine, kako bi razgovarali o razini usklađivanja sa pravilima Europske unije u oblasti inovacija, informacijskog društva, socijalne politike i javnog zdravstva. Tokom konstruktivnog sastanka, raspravljalo se o stanju u oblasti obrazovanja. Europska komisija je naglasila potrebu osiguranja inkluzivnog obrazovnog sistema, bez diskriminacije i razdvajanja na nacionalnoj osnovi. U tom kontekstu, Komisija je naglasila važnost provedbe nedavne presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Također je pozdravljeno nedavno osnivanje kancelarije Erasmus +, kao i aktivnosti u okviru programa Kreativna Europa.

U oblastima informacijskog društva i medija, Europska komisija je upoznata da sektorska politika u oblasti telekomunikacija još uvijek nije usvojena, a da zakonodavstvo u oblasti e-komunikacija još nije usklađeno s ažuriranim okvirom EU-a. Također su istaknuta kašnjenja u procesu digitalizacije. Europska komisija je naglasila važnost osiguranja potpune funkcionalnost (uključujući i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije) i nezavisnost Regulatorne agencije, te ukazala na nedostatak napretka u oblasti e-trgovine. Europska komisija je upoznata s donošenjem Zakona o elektronskom dokumentu BiH.

Na sastanku se također raspravljalo na temu zapošljavanja i socijalnih politika. Europska komisija je pozvala BiH da pripremi i provede suštinske reforme u sektoru socijalne zaštite, također u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje. Europska komisija je naglasila da su još uvijek potrebni značajni napori za razvoj odgovarajućih politika zapošljavanja i razvoja vještina. Izražena je i zabrinutost zbog nedostatka napretka vezano za novi Zakon o radu FBiH. Europska komisija je pozitivno ocijenila donošenje Strategije reforme sistema PIO/MIO u FBiH i pozvala da se pređe na provedbu reforme.

Europska komisija pozdravila je učešće BiH u programu Horizon 2020, kao i učešće u programima COST i Eureka. Naglašena je važnost provođenja aktivnosti u skladu s europskim istraživačkim prostorom, a kako bi se omogućilo jačanje kapaciteta.

Europska komisija je pozvala BiH da uskladi svoj pravni okvir u oblastima javnog zdravstva i zaštite potrošača sa zakonodavstvom EU-a. Također su predstavljeni i razmatrani operativni zaključci vezano za stanje provedbe seminara za inkluziju Roma. Europska komisija je upoznata s značajnim napretkom u rješavanju pitanja upisa romske populacije u matične knjige i pozvala BiH da pojača napore u stvaranju uslova za zapošljavanje i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Europa.ba