Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine treba zadržati i primjenjivati vlastiti Pravilnik o sukobu interesa

Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine je savjetovano da zadrži postojeći Pravilnik o sukobu interesa za svoje članove iz maja 2014. godine, jedan je od zaključaka dvodnevnog seminara na temu sukoba interesa u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Europske komisije, a koji je podržan kroz instrument Europske unije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX). Pored toga, VSTV također treba predložiti detaljne smjernice o integritetu sudaca i tužitelja koje će biti upućene nadležnim pravosudnim institucijama na daljnje usvajanje.

Prema zapažanjima stručnjaka zemalja članica Europske unije iz Belgije, Njemačke, Italije i Hrvatske koji su učestvovali u radu seminara, postojeći mehanizam prevencije i rješavanja sukoba interesa je velikoj mjeri u skladu sa pravnim statusom  i nadležnostima VSTV-a, koje uživa značajnu razinu institucionalne nezavisnosti, čak i mnogo veću nego je to slučaj u većini zemalja članica EU-a, pogotovo kada je riječ o središnjoj ulozi ove institucije u vođenju postupaka koji se odnose na otpočinjanje karijere u pravosuđu. U skladu s navedenim, VSTV-u su potrebna oštrija pravila u vezi sa integritetom i odgovornosti njegovih članova. Predstavnik službi Europske komisije ponovio  je punu podršku Europske unije cjelovitosti VSTV-a i njegovoj ulozi u jačanju vladavine prava u zemlji te naglasio da VSTV ima ključnu zadaću u jačanju profesionalizma i odgovornosti cjelokupnog domaćeg pravosuđa. Iz tog razloga, pitanje sukoba interesa treba podvrgnuti jasnim parametrima, kako bi i sama regulatorna institucija bila lišena svake sumnje o mogućem klijentelizmu.  

Tako nešto je, također, u skladu s praksom koja je utvrđena tokom prethodnih ciklusa proširenja Europske unije, a prema kojoj su samo-regulatorne institucije, uključujući i pravosuđe u cjelini, dužni usvojiti etičke standarde većeg stepena, ukoliko žele povratiti vjerodostojnost i povjerenje građana. To uključuje, između ostalog, veći stepen transparentnosti imovinskih kartica, zabranu i ograničenja izvansudskih aktivnosti, kao i nedvosmislena pravila o profesionalnom napredovanju tokom i nakon pravosudne karijere ili članstva u Vijeću.

Seminar je održan u Sarajevu tokom 4. i 5. februara, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i BiH, a u cilju razmatranja praksi i europskih standarda u prevenciji i borbi protiv sukoba interesa u pravosuđu. Stručnjaci iz četiri zemlje članice EU podijelili su svoja iskustva s predstavnicima pravosudnih institucija  iz svih  razina vlasti u BiH.

Europa.ba