Počeo prvi potprojekat Regionalnog stambenog programa u BiH

Provedba prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini počela je danas potpisivanjem sporazuma o saradnji između ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića, ministra za izbjeglice i raseljena lica FBiH Adila Osmanovića, ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Davora Čordaša, te 22 gradonačelnika i načelnika općina u kojima će se projekt provoditi (Banja Luka, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Brod, Bugojno, Derventa, Dobretići, Foča, Goražde/Novo Goražde, Gradiška, Hadžići, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Stari grad Sarajevo, Vogošća, Olovo, Travnik, Trebinje Tuzla).

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije s ciljem da se doprinesestambenom rješavanju dugotrajnog problema raseljenosti najugroženijih izbjeglica i interno raseljenih osoba u ovim zemljama. Program uključuje četiri stambena projekta koji  će se provoditi u nizu potprojekata u svakoj zemlji.

Ukupna vrijednost programa iznosi oko 584 miliona eura, od čega Evropska unija učestvuje sa 230 miliona eura na što se obavezala na međunarodnoj donatorskoj konferenciji održanoj u Sarajevu u aprilu 2012. godine.

Vrijednost stambenog projekta u BiH procjenjena je na 101 milion eura i očekuje sa da će pružiti trajna stambena rješenja za 5,400 domaćinstava za oko 14,000 ugroženih izbjeglica, interno raseljenih lica i povratnika bilo u mjestima iz kojih dolaze, mjestima na kojima su raseljeni ili u sklopu insitucija sistema socijalne zaštite.

Prvim potprojektom u Bosni i Hercegovini, ukupne vrijednosti 2.7 miliona eura, finansirat će se obnova 150 stambenih jedinica za povratak 50 raseljenih lica u BiH i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine s trenutnim prebivalištem u Hrvatskoj i Srbiji, po 50 porodica iz obje zemlje. Pored toga, finansiraće  se dostava 20 paketa građevinskog materijala za pomoć izbjeglicama iz Hrvatske pri integraciji u lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini/Republici Srpskoj.

Domaćinstva koja su korisnici projekta odabrana su putem opsežnog i transparentnog procesa, i na osnovu specifičnih kriterija ranjivosti. Očekuju se da će isporuka građevinskog materijala, uređenje i radovi na obnovi početi u februaru 2015. godine.
Drugi potprojekat, koji uključuje obnovu 750 stambenih jedinica za povratnička domaćinstva i izgradnju 30 kuća za domaćinstva koja se integriraju u lokalne zajednice se očekuje  da počne po završetku procedure odabira korisnika u aprilu 2015. godine.

Za više informacija molimo posjetite: www.regionalhousingprogramme.org and www.mhrr.gov.ba

Europa.ba