Rad medija u atmosferi bez straha je ključan za zdravu demokraciju

Nakon ovosedmičnih skupova novinara u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u Banjaluci i Sarajevu, uz planirana daljnja okupljanja, otpravnik poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini dr. Renzo Daviddi je izjavio:

„Pozdravljamo snažno, vidljivo i rasprostranjeno zalaganje domaće medijske zajednice širom Bosne i Hercegovine, kao jednog od ključnih stubova civilnog društva u zemlji. Potičemo ih da nastave otvoreno govoriti o svim pitanjima koja se tiču sektora medija. Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u cijelosti podržava slobodu izražavanja i u potpunosti podržava novinare koji svoj posao rade profesionalno. Poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa je od najveće važnosti. 

Potezi koji su osmišljeni u cilju zastrašivanja medijskih kuća i samih novinara, kao i njihovi počinioci, su antidemokratski i za svaku osudu. Za zdravu demokraciju i slobodu izražavanja ključna je mogućnost medija da rade bez straha i pritisaka u smislu favoriziranja bilo koje strane. Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Europske unije ističe da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Europskoj uniji. Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u Europskoj uniji.

Nedavna dešavanja su otvorila širok spektar pitanja uključujući postupanje policije, sudske procedure, navode o neovlaštenom prisluškivanju, kršenja temeljnih prava i optužbe za korupciju. Domaće vlasti i agencije za provođenje zakona u BiH trebaju pažljivo razmotriti i istražiti sva navedena pitanja. Javnost ima pravo da bude informirana o svim rezultatima. Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Europske unije pažljivo prati ova pitanja, uključujući i kontekst pristupanja Europskoj uniji, te očekuje od domaćih vlasti da osiguraju jednakost svih pred zakonom.“

Napomena urednicima:

Politike Europske unije u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija sadržane su u sljedećim dokumentima:

Smjernice za pomoć EU za slobodu medija 2014. do 2020. godine

Smjernice EU za ljudska prava u vezi sa slobodom izražavanja na internetu i van interneta
Preporuke iz Strategije za proširenje 2014-2015. godine
Izvještaj o napretku za BiH za 2014. godinu

Europa.ba