Izjava u vezi sa policijskim pretresom u prostorijama Klix.ba

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u potpunosti podržava slobodu medija i odgovornost svih da osiguraju da mediji u BiH mogu nezavisno i odgovorno izvještavati. Sloboda izražavanja je stup demokratije i preduslov za demokratski razvoj u društvu. Sloboda medija je ključni preduslov za slobodu izražavanja. Zagovaramo puno poštivanje osnovnih principa slobode medija, uključujući i korištenje novinarskog prava koje omogućava novinarima da dođu do informacija značajnih za javnost.

Vlasti nadležne za provođenje zakona imaju dužnost da provode istrage kada postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Tako postupajući, moraju poštivati zakon i osnovna prava. Očekujemo da razni aspekti ovog pitanja budu pravno procesuirani na ispravan način i to blisko pratimo.

Uzevši u obzir da se sloboda izražavanja pomno istražuje tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji, Delegacija EU i EUSR ponovo poziva vlasti u BiH da se potrude da osiguraju snažnu podršku slobodi izražavanja u zemlji te da rade u partnerstvu sa civilnim društvom u BiH, naročito sa medijskom zajednicom, u provođenju Smjernica EU za slobodu medija 2014-2020., preporuka Strategije proširenja 2014-2015. i onih iz Izvještaja o napretku BiH za 2014. godinu.

Europa.ba