EU podržava LGBTI prava u Bosni i Hercegovini

Odgovarajući na medijsko pitanje o podršci EU u promociji prava LGBTI osoba u BiH, portparola Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie je izjavio:

“Evropska unija potpuno podrzava jednakost i nediskriminaciju pripadnika LGBTI zajednice. U zdravom demokratskom društvu, osnovna prava svih građana moraju biti poštivana i moraju potpadati pod zakone i pravila koja su na snazi, a to, naravno, podrazumijeva slobodu okupljanja i slobodu govora. Vjerujemo da oni koje zele iskoristiti svoja prava, kao i vlasti odgovorne za javni red trebaju postići obostrano prihvatljiva rješenja kada je riječ o organizaciji događaja.

“EU podržava razne aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje promovišu prava LGBTI zajednice, uključujući projekte podizanja svijesti, obuku javnih službenika i zakonskog okvira. Projekat “Coming out: Zagovaranje i zaštita prava lezbijki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba” finansira EU iz Instrumenta EU za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) u iznosu od 180 hiljada eura. Projekat provodi Fondacija Heinrich Böll, Sarajevski otvoreni centar i fondacija Cure. Surađujemo sa članovima LGBTI zajednice i sretni smo što su prava LGBTI osoba bila jedna od tema sastanka članova civilnog društva sa visoke predstavnike i potpredsjednice Evropske komisije Mogherini i komesara Hana održanog prošlog petka tokom njihove posjete Bosni i Hercegovini.”

Europa.ba