Evropska unija podupire integracijski put Bosne i Hercegovine

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije i Johannes Hahn, evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, će posjetiti Bosnu i Hercegovinu u petak, 5. decembra.

Tokom posjete će se sastati sa čelnicima institucija BiH, čelnicima političkih stranaka i članovima organizacija civilnog društva kako bi razgovarali o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

“Nakon nedavno održanih izbora u Bosni i Hercegovini, zemlja ima priliku da ponovo nastavi proces reformi, kako bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU. Tokom posjete ćemo razgovarati sa novim rukovodstvom zemlje kako bismo uvidjeli postoji li politička volja da se pokrene proces koji će zemlju vratiti na taj put. Ako je novo rukovodstvo BiH spremno da se uključi na planu reformi, i EU je spremna da se angažuje,” rekla je visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini uoči svoje posjete Sarajevu.

Komesar Hahn je dodao: “Ovom posjetom želimo da još jednom iskažemo podršku Evropske unije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i potvrdimo naše opredjeljenje za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU. Istovremeno, izabrani bh. lideri moraju ostvariti rezultate, u interesu svojih građana – naročito kad je riječ o ekonomskim reformama”.

Europa.ba