EU nastavlja da pruža podršku državnoj i entitetskim statističkim institucijama u BiH kroz novi projekat u vrijednosti od 1 milion eura

Danas je u Sarajevu zvanično predstavljen novi twinning projekat “Podrška državnoj i entitetskim statističkim institucijama, faza VI” koji finansira Evropska unija u iznosu od 1 milion eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ovaj projekat je nastavak EU podrške državnoj agenciji za statistiku i entitetskim statističkim institucijama u BiH, s ciljem da se službene statistike BiH usklade sa evropskim standardima.

Severin Strohal, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini izjavio je u svom uvodnom obraćanju: “Statistika je od vitalnog značaja, jer su vladama, upravama i političarima koji su odgovorni za donošenje političkih, ekonomskih i socijalnih odluka potrebne informacije u svrhu provjere neophodnosti političke inicijative kao i za praćenje efikasnosti provedbe ovih politika. Dugoročni cilj Evropske unije je pružiti podršku statističkom sistemu BiH na putu evropskih integracija, i nadamo se da će ovaj projekt koji smo danas zvanično predstavili pomoći da se to i postigne, a posebno u provedbi ciljeva postavljenih u Strategiji 2020 za razvoj statistike Bosne i Hercegovine i Statističke strategije za zemlje koje su dio procesa proširenja EU”.

Statističke institucije imaju ključnu ulogu u razvoju održivih i pouzdanih statističkih sistema, kao i za izradu podataka u skladu sa pravnom stečevinom EU. Projekt će nastojati da se unaprijede nacionalni računi, finansijski računi, statistički poslovni registar, strukturne poslovne statistike, indeksi cijena u izgradnji i uslugama, kao i statistike socijalne zaštite.

Slavka Popović, zamjenica direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine je izjavila: “Projekt je od velike važnosti za razvoj statističkog sistema u BiH, posebno u oblasti nacionalnih računa, financijskih računa, poslovnih statistika, statistika socijalne zaštite, ali i u jačanju institucionalnih kapaciteta statističkih institucija u zemlji.”

Tokom sljedeće dvije godine projekat će provoditi Statistika Danske kao vodeći partner, zajedno sa Finskom kao mlađim partnerom, uz ekspertize Njemačke, Holandije, Litvanije i Latvije.

„Tačne, pouzdane i pravovremene službene statistike su od velike važnosti jer statistike mogu pružiti važne informacije za planiranje i praćenje procesa tranzicija i reformi u BiH,“ rekla je Charlotte Juul Hansen predstavnica Statistike Danske i voditeljica projekta.

Europa.ba