Ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije prezentovali su svoj plan razbijanja zastoja BiH na putu ka EU. Vjerujete li da će ovaj plan konačno pomaknuti zemlju iz trenutne krize?

Irna Protić,  Mostar

Bilo je i vrijeme da međunarodna zajednica pokaže neku inicijativu u razbijanje zastoja između BiH i EU. Međutim, ideja o stavljanju naglaska na ekonomiju ne garantuje da će se politička elita držati svojih obećanja. Izjave će biti u tom smjeru, naravno, ali imajući u vidu etničke podjele u zemlji, neobrazovanost glasača i opći nedostatka javnih sredstava, malo sam skeptična u vezi ishoda. Nadam se da četiri godine od sada nećemo opet govoriti o novom pristupu za zemlju kao što obično radimo u vrijeme izbora.

Amila Mujčinović,  Tuzla

Ne, iz razloga što su se i do sada planovi čelnika Evropske unije, odnosno EU predstavnika država članica, pokazali kao neefikasan mehanizam u Bosni i Hercegovini, a naročito imajući u vidu, političku nezainteresiranost bh. političara za takvom vrstom podrške.

Ermin Kadić,Visoko

Mislim da je Zapad konačno shvatio je Bosni i Hercegovini potrebno mnogo više pomoći i da kažem ustupka jer se ne radi o tipičnom nerazvijenom društvu u fazi razvoja nego o izuzetno složenom i nefunkcionalnom mehanizmu koji ne može izaći na kraj sam sa sobom i ova pomoć od strane Evropske unije je velika šansa da se stabiliziraju politički odnosi i krene u socio-ekonomske reforme.

Europa.ba